Нужен ли е блог на копирайтъра?

nuzhen-li-e-blog-na-kopiraytara

Този проблем се среща при много копирайтъри и те са изправени пред въпроса да създадат ли свой блог или не? Някои копирайтъри, създаващи свой тематичен блог просто не знаят какво и кога да пишат, на каква тема и за кого. Аз лично вярвам, че копирайтърът се нуждае от блог и то много! Ето защо:

  • В блога си можете да разкажете за себе си, с какво се занимавате, какво ви харесва, какво не ви харесва;
  • Най-важното – без никакви модератори можете да публикувате статии по ваш избор и вкус;
  • Блогът е вашето портфолио. Чрез него можете да направите свое представяне по всяко време на денонощието. Не е нужно да се ангажирате винаги с лични срещи или друг вид презентации, често отнемащи много време и пари. При преговори с клиент можете да му дадете линк към блога си, където да разгледа на спокойствие работите ви, контакти, услуги и всичко, което може да се пропусне в разговора.

За тези, които вече имат блог

  • Опитайте се да пишете в него толкова често, колкото е възможно – поне по един текст на два дни, а още по-добре всеки ден.
  • nuzhen-li-e-blog-na-kopiraytara1Ако сте нов в копирайтинга и в главата ви е хаос, все още не успявате да избистрите какво точно искате да пишете и публикувате – търсете информация в интернет, има море от такива теми.
  • От получената информация, моля пренапишете текстовете толкова добре, че те да имат уникалност поне 99% (за проверка на уникалността можете да използвате програма от сайта advego.ru). Ако вашият текст не е уникален, търсачките ще го подминават като политик протестиращ.

Честа грешка на начинаещия блогър – непременно иска сега, веднага и на всяка цена да увеличи посещаемостта на своя сайт!

Такова стремление и ентусиазъм са похвални, това е нормално за всички начинаещи. Но sorry friends of mine, за къде сте се понесли тъй стремглаво, написвайки всичко на всичко 5 статии за блога си. Така вие няма как да привлечете много посетители!

Бързо и винаги на никого все още не се е получило и като новак е необходимо да действате постепенно, задължително да обичате блога си и правилно да разполагате статиите си.

Как да привлечете посетители?

Разбира се, ако сте опитен блогър, можете да постигнете добър резултат и за 1 месец, но за това ви е нужен голям опит, SEO познания и „незначителна” сума пари. Ако нямате опит, не бързайте да влагате парите си в реклама, не си струва също да се купуват връзки от външни сайтове – просто губите пари излишно. Наберете тихичко опит, пишете статии на сайта и не забравяйте да актуализирате своето портфолио.

През април 2013 г. много сайтове и блогове попаднаха под забрана от Google и Yandex. Това дойде от прекалено голямото количество закупени линкове от други сайтове. Избягвайте и:

  • нерелевантни линкове (връзки от уебсайтове, които нямат нищо общо с тематиката на блога ви);
  • скрити линкове (които не са оцветени в различен цвят и са невидими за читателите);
  • реципрочни (линкове на различни уебсайтове в замяна на линк към вашия блог).

Не допускайте това за блога си, смилете се над реномето и парите си!

nuzhen-li-e-blog-na-kopiraytara2

Пишете статии за вашия блог – поставете си задача да пишете поне една статия на ден. Когато напишете 20 уникални статии за блога има вариант да ги осребрите чрез Google AdSense.

Опитайте се да пишете полезни статии – изберете за блога си ключови думи по нискочестотните запитвания – НЧ, по тях търсачките ще намират блога. Веднага давам пример:

ВЧ – високочестотни запитвания – „статии“
СЧ – средночестотни запитвания – „добри статии“
НЧ – нискочестотни запитвания – „добри статии за сайтове“

Не се изсилвайте да вземате ключови думи от ВЧ (високочестотните заявки) – това ще ви струва двойно по скъпо от всякаква гледна точка.

Не забравяйте: често общувайте с други блогъри, посещавайте тематични форуми. Дори може да правите коментари на чужди статии. Хората по същество са много любопитни. Прочитайки вашите коментари задължително ще се поинтересуват от вас, кой сте и с какво се занимавате. Отидете на някой форум и си направете акаунт, пишете коментари. Така ще успеете да получите за блога си първите посетители или абонати.

В същото време не забравяйте за търсачките, пишете статии, но не употребявайте твърде много ключови думи. И не забравяйте да скриете ненужните линкове от индексирането на търсачките.

Успех.:)

Коментар ?