Копирайтинг и рекламата в интернет

kopirayting-i-reklamata-v-internetРекламата в интернет е неизбежно с възходяща тенденция. До 2018 година се планира увеличаване на световните разходи за този вид реклама с 50% от днешните стойности. За разлика от много канали, именно рекламата в интернет помага на бизнеса все по-ефективно да търси своите клиенти по различни параметри. Освен това, популяризирането в мрежата е в състояние значително да спести от маркетинговия бюджет при умело организиране на кампаниите и внимателно отношение към съдържанието на рекламите.

Най-често срещаните видове интернет реклама

 1. Контекстна реклама – поместване на рекламни текстове в страници с подобна тематика. Аудиторията на тези сайтове е заинтересована от продуктите, услугите или новините около интересуващата я сфера.
 2. Медийна (банерна) реклама – поставянето на текстово-графични рекламни материали. При кликване върху банера потребителят попада на страницата на рекламодателя. Наред с основната цел – преминаване към сайта, тази реклама е в състояние да запознае широката аудитория с марката, компанията, продукта. Привличащите вниманието изображения карат посетителите да запомнят логото или корпоративните цветове.
 3. Тийзърна реклама – ужасяващи по своето разнообразие и безобразие снимки с шокиращо съдържание. „Искаш ли да печелиш $ 1000 на ден и просто да лежиш на дивана?“, „В Аржентина пингвините са създали изкуствен интелект и са накарали учените да се страхуват от пълнолунието!“. Този вид реклама е подходяща за „сивите“ стоки – съмнителни хранителни добавки, „жълти“ медии, финансови пирамиди и други подобни бизнеси.
 4. E-mail бюлетин. Изпращане на имейли на потенциални и/или съществуващи клиенти. Готовността за покупка или друго целево действие при аудиторията са различни. За да се запознаете по-отблизо и да спечелите доверието на читателя, изпратете му серия от писма. За да напомните за себе си, подгответе друг „комплект“ писма и ги разпратете на настоящите си клиенти. Важно е съобщението да не се състои само от рекламни послания – покажете на читателите „човешкото“ лице на вашия бизнес, позабавлявайте ги или ги kopirayting-i-reklamata-v-internet1накарайте да се замислят над някои от писмата.
 5. Рекламни статии – публикуване на статии в авторитетни платформи, сайтове или в тематични блогове с линк към вашия сайт. Статията е с обръщение към вашата аудитория, плюс препоръка от авторитетен източник – това са предимствата на този тип реклама.
 6. Реклама в социалните мрежи – публикуване на промо-постове или друго рекламно съдържание на страниците ви в социалните мрежи. Тук е лесно да се поддържа неформално общуване с вашата аудитория и може бързо да уведомявате за важни събития или новини.

Как копирайтърът помага за популяризиране на вашия сайт в интернет?

 • Освен написването на специализирани текстове с ключови думи или описания на страниците на сайта с прост и жив език, услугите на един копирайтър често включват и създаване на рекламни текстове. Честно казано copywriting всъщност е съставяне на рекламни текстове. В България това понятие е доста изкривено – включва какви ли не дейности и се прави от всякакви хора (самите собственици на сайтове, студенти, стажанти, PR специалисти, журналисти и т.н.).  И макар последните години заниманието копирайтинг да се обособи като отделна професия, то за много клиенти копирайтър е човек, написващ му за няколко часа непонятен, но затова пък полезен за сайта му текст.
 • Ако добрият копирайтър вече е писал текстове за вашия уебсайт, то ще му е много по-лесно да създаде e-mail бюлетин за него. Той вече познава целите на бизнеса ви, отношението и изискването ви към текста, а освен това – най-вероятно вече има няколко идеи как да докарате потребители на страницата си. Най-малко заради това, че вече един път е мислил върху същността на вашия бизнес и неговата целева аудитория.
 • Писане на статии – това е една от най-често срещаните видове услуги и по-добре да оставите тази наглед проста и малка (но изискваща определени умения) работа на професионалистите. В противен случай може да ви се изплъзне в представянето нещо от рода на „динамична активно развиваща се компания“ с „най-добрите специалисти“.

Всеки вид реклама в интернет има свои особености и предимства:

  1. Например, контекстната реклама ви позволява да намирате най-удачните варианти за представянето си и целева аудитория.
  2. Банерната е добра за запомняне на графични изображения, фирмен знак, лого.
  3. E-mail бюлетинът и рекламните статии са дългосрочни възможности за популяризиране. Създавайки кампания (серия от писма или статии) дори веднъж, вие получавате възможност да ги показвате на хиляди от своите целеви клиенти постоянно. Така цената макар първоначално и за еднократна реклама да ви изглежда по-голяма, ще бъде много по-малка, погледната във времето. А колкото по-качествен е текстът, толкова по-голяма е вероятността за добра посещаемост.

Ако все още нямате доверие на интернет рекламата, то е време да опитате – повярвайте, от това вашият рекламен бюджет само ще спечели.

Коментар ?