Топ 10 на най-нелепите фрази за копирайтинга

top-10-na-nay-nelepite-frazi-za-kopiraytingaПриготвила съм селекция на 10-те най-нелепи фрази за копирайтинга. Тези фрази се набиват в съзнанието на хората, въвеждайки ги в голяма заблуда. Да видим дали можем да разчупим тази глупост на пух и прах. Готови ли сте? Да започваме!

10. Копирайтингът е евтин, не се хващайте на високи цени

Хората, които твърдят това са или милионери, или не разбират за какво говорят. Много са мили подобни хора и често след като научат цените ми просто изчезват, вероятно мислейки си: „Ама тази какво!? Че аз мога във всеки форум да си поръчам 10 пъти по-евтини текстове! Текстовете навсякъде са еднакви!“. Всичко това идва от неразбирането какво е copywriting всъщност.

Копирайтинг – това е на първо място начин на мислене, психология и след това маркетинг и продажба. Написването на самия текст отнема само 5-10% от цялата работа, която прави копирайтърът.

Освен това, повечето хора искат да получат директен резултат: да нарастват приходите им, потребителите да извършват необходимите действия – да се абонират, пазаруват и т.н. Но някакси повечето наивно вярват, че всичко това могат да получат за стотинки. Да речем, че копирайтърът трябва да им направи подарък под формата на постоянна печалба с минимални разходи. Браво, ентусиасти!

Между другото, в интернет сега работят стотици хиляди души, от които всички са доволни и ги устройват, макар да не носят особена полза, клепайки второстепенен и долнопробен рерайт за стотинки. Да, това е евтино, но това не е копирайтинг. Истински продаващите текстове или hi-end съдържанието, което работи и носи пари, никой няма да ви продаде без пари.

9. Продаващ копирайтинг

Маслото е мазно. Буквално тази фраза означава „продаващо създаване на продаващи текстове“. Това е нонсенс, макар фразата да е широко разпространена сред колегите копирайтъри.

8. Копирайтърът задължително умее да пише слогани, стихове и да измисля заглавия

top-10-na-nay-nelepite-frazi-za-kopiraytinga4Още едно абсурдно заблуждение. Работата на копирайтъра е насочена към приканване на потребителя, клиента към действие/продажба. Слоганите са имиджов компонент за популяризиране на марката и не влияят пряко на продажбите. Освен това, създаването на слогани и продаващи текстове са два диаметрално противоположни вида дейности, които изискват различен подход и умения.

Ето защо, един добър копирайтър може да не е в състояние да създава слогани, а още повече да пише стихове или статии на всяка тема – той може да е специализиран в създаването на определен тип текстове. Ако човек има развити умения, то това е допълнителен плюс, но не е задължително изискване. Копирайтърите биха могли да са тясно специализирани специалисти, както всички останали професии и не бива да ги възприемате като майстори на словото за всякакви поводи.

7. За да стана копирайтър е достатъчно да съм завършил маркетинг, да мина курсове или да прочета умни книги

Добрите книги, образование и курсове на авторитетни практикуващи специалисти са безспорно полезни, но това не е достатъчно, за да станете копирайтър. Все пак, аз смятам, че копирайтингът е анализ, начин на мислене, наблюдение, изводи и изучаване (на продукта, целевата аудитория, конкурентите и т.н.).

С други думи, това е опит, както житейски, така и професионален. Може да напишете текст в съответствие с книгите, образованието си и курсовете, но това не означава, че той ще работи. Задачата на копирайтъра е да установи връзка, да разкрие причината за неработещия текст и да я отстрани. А за това са нужни знания, наблюдения, практика, личен опит.

6. Креативен копирайтинг

top-10-na-nay-nelepite-frazi-za-kopiraytinga3Нерядко се срещат обяви за работа на различни имиджови и рекламни агенции, които търсят „креативен копирайтър“. От човека се изисква безкраен поток от свежи идеи, отдаденост и да представлява строго табу на баналността. Въпреки това, често се оказва, че креативното (творческо) представяне, макар да изглежда красиво и ефектно, то съвсем не продава, докато баналните, максимално прости и разбираеми фрази имат много по-висока конверсия.

Освен това, не трябва да се забравя, че копирайтърът не толкова пише текст, колкото разработва продаваща концепция. При това думите, донасящи същността, могат да бъдат написани по различен начин: просто или стилно, високопарно или скромно в зависимост от аудиторията. Ако концепция няма и от стоката остава много да се желае, то колкото и да е креативен текстът, той може малко да направи. Важи и обратното: ако продуктът е качествен и му е разработена силна концепция, то тогава думите вече нямат особено значение.

5. Копирайтъри могат да се намерят по форумите, директориите за статии, сайтовете за съдържание

Запомнете веднъж и завинаги: истинските копирайтъри не работят по този начин. Защото това е икономически нецелесъобразно: те печелят много повече извън подобни места. Освен това, все пак една от задачите на копирайтъра е продажба. Ако копирайтърът не е в състояние да се продава директно на клиентите, то как ще продава продуктите или услугите им?

4. Копирайтинг – това е писане на уникални статии за сайтове

Извинете, но това е една от най-разпространените заблуди, поради която 90% от потребителите смятат, че копирайтър може да стане всеки, който е писал съчинения в училище.

Нека да повторим още веднъж и да сложим в рамка:

Копирайтинг – това е създаване на комерсиални текстове. В основата на тези текстове лежи продаваща идея (концепция). За разработка на концепцията копирайтърът използва своя опит и знания в областите психология, социални мрежи, интернет, маркетинг и социология.

3. Рекламен копирайтинг

top-10-na-nay-nelepite-frazi-za-kopiraytinga2Фразата е близо до „продаващ копирайтинг“ и е еднакво неправилна като нея, както и срещаща се често. Копирайтинг – това всъщност е самото написване на рекламни и продаващи текстове. От това, че той ще бъде двойно рекламен стойността му едва ли ще се увеличи. Като цяло употребата на тази фраза компрометира не само отделни „майсторски пера“, но и големи агенции. Така че, бъдете внимателни с това словосъчетание.

Освен това, в някои случаи можете да видите такива скъпоценни камъни като: „Търси се рекламен копирайтър“ или „Рекламен копирайтър предлага своите услуги“. Ясно е, че авторите на тези фрази явно не са адекватни и тук да говорим за сериозни продаващи текстове няма как да стане.

2. Копирайтинг статии

От гледна точка на смисъла фразата е абсурдна. Въпреки това, се среща: „Поръчка на копирайтинг статии“, „Правя копирайтинг статии“ и т.н.

1. Уникални тестове от нулата са копирайт

Ако някога сте били на борси за статии или форуми за оптимизиране сте забелязали, че там постват обяви от следния тип: „Копирайт 1лв./100 думи, пренаписване – 0,25 ст./100 думи. Или нещо подобно, може и по-евтино да има, срещат се безумия всякакви.

Думата „копирайт” се отнася до авторското право и означава правото на собственика на интелектуалната собственост да създава копия на своя продукт (на английски език „copyright“: „copy“ — „копие“, „right“ — „право“). Символ на авторското право е буквата „С“ в кръг – ©.

Възможно е да срещнете изписване на английски език „copywrite“, което е препратка към copywriting и при изговаряне на български език може да доведе до грешки.

Или да обобщим:

Нито думата copyright, нито знак © имат някакво отношение към копирайтинга!

Не бъркайте тези две понятия и говорете правилно. Да се използва „copyright“ вместо „копирайтинг” е груба грешка, както и да използвате знака © в контекста на копирайтинга, ако информационния продукт не е юридически регистриран на името на автора.

Опитах се да ви представя някои абсурдни (или погрешно тълкувани) фрази за копирайтинга. Ще се радвам, ако вземете под внимание тази информация и използвате основните понятия правилно.

Ако сте съпричастни към истинския копирайтинг, споделете в социалните мрежи или се включете с мнение. Ще ви бъда благодарна.:)

Коментар ?