Маркетинг в социалните мрежи – SMM

Преди няколко години беше невъзможно да си представим, че ще съществува маркетинг в социалните мрежи, тъй като в България популяризирането чрез социална мрежа беше безсмислено поради липса на аудитория. Днес само във Фейсбук посетителите разглеждат огромно количество страници всеки ден.

Затова маркетинг в социалните мрежи – Facebook, Twitter, Google+, Instagram и други, дава възможност да се разгърне мащабна кампания.

Какви цели и задачи се постигат с популяризиране в социалните мрежи (SMM):

  • Повишаване на продажбите.

В този случай може да се използва директно страницата в мрежата, на която потребителят да се запознае с продукта, услугата и да направи поръчка. По-малко ефективен начин е пускането в мрежата на реклами, чрез които потребителят научава за съществуването на даден ресурс и отива на него (сайт, онлайн магазин) или научава за конкретен бизнес, фирма, компания с реален адрес и магазини.

  • Формиране в аудиторията на положително отношение към марката, фирмата.

Веднъж абонирал се за новини потребителят ще получава периодични напомняния за актуализации, новости, събития, отстъпки, нови продукти или нови доставки.

  • Решение на проблема с негативните коментари.

Критика, тролене или черен PR от конкуренти – за всичко това има отделни методи на работа. Тук е важно да се опровергае клеветата, да се дадат изчерпателни и точни обяснения, да се отговори на въпросите.

  • Повишаване на трафика на сайта.

Според твърдения на експерти, въпреки факта, че тези посетители, които влизат в сайта от социалната мрежа прекарват по-малко време на страницата, отколкото тези, които търсят целенасочено продукта (услугата), то потребителите от Facebook правят повече покупки.

Социални мрежи и как е възможно популяризиране на стоки, услуги чрез тях?

  • Социалната мрежа е толкова удобна платформа за реклама, защото обединява потребителите, предполага личностно общуване с по-висока степен на доверие, отколкото абстрактната лента в търсачката.
  • Мрежата обединява хора, които по нещо си приличат – интереси, възраст, място на пребиваване и т.н. И в самата социална мрежа могат да се класифицират мрежовите общности по различни характеристики и критерии. Например, мрежата за всички това е Фейсбук. Тук хората са свързани с колеги, роднини, приятели, съученици или просто познати, а някои и с много непознати. Въпреки възможностите за контрол на достъпността (често някои профили са изключително персонализирани и недостъпни, тъй като съдържат лична информация и снимки), то съществуват варианти и се използват медийно съдържание, приложения много по-често, отколкото на други сайтове. На тази база може да се изгради цяла кампания за популяризиране на марки, продукти, услуги в мрежите.
  • Мрежа за обединяване на професионалисти – тук се изграждат бизнес контакти, поради това общуването в такива социални мрежи е по-официално и формално. Сред най-популярните от този род е Linkedin.
  • Социални мрежи, които обединяват любители, фенове. Например, известен такъв ресурс Last.fm – уникална музикална търсачка, Instagram, Pinterest. Тук ще е актуално популяризиране на тематични продукти и услуги.
  • Ако се рекламира почивка в Кипър, то не е подходящо да се популяризира в общности на любители на котки или музикални сайтове, например. А наличието на общи социални мрежи (като Фейсбук), в които са събрани много и всякакви хора по интереси, позволява да се популяризират голям набор от видове сфери на бизнес, продукти и услуги.
Коментар ?