Налага се да повишите цените на вашите продукти или услуги? Направете го правилно!

Новината за увеличение на цените, разбира се, няма да зарадва клиентите ви – нито настоящите, нито потенциалните. Въпреки това, когато условията и конкуренцията го налагат, понякога избор няма. Възможно ли е да се овладее ситуацията, да мине гладко и се минимизират негативните емоции? Нека да видим.

Най-лошото нещо, което може да се направи в такъв случай е просто да промените числата с цените без предупреждение. Въпреки факта, че така правят много фирми, компании това си е истинско неуважение към клиентите и аз не съветвам да следвате примера им.

Много по-добре ще бъде, ако предварително (поне 1-2 седмици по-рано) публикувате в своя блог или категория „Новини“ подходящо съобщение. Писането на този текст по-добре да поверите на професионален копирайтър, който ще успее да намери точните думи и оптимален подход към вашата целева аудитория. Плюс – ясна, запомняща се обява на началната страница с линк към новината.

А какъв трябва да бъде самият текст?

Правило №1: Никакво хленчене и сълзи

На вашите купувачи, потребители им е съвсем безинтересно колко много съжалявате, че се налага да повишите цените си, как до последно не сте искали да го правите… Всичко това са празни думи. Много по-ефективно е да облечете всичко в по-положителни тонове: например, разкажете как сте успели да убедите доставчиците си или кредиторите да ви предоставят определен гратисен период.

Правило №2: Обосновете се

За такава стъпка трябва да има конкретна причина. В противен случай ще се създаде впечатление, че действате на принципа „всички вдигат, а ние да не сме по-глупави?“. Ето защо аргументацията трябва да е максимално ясна: например, повишаване на цените от страна на доставчиците (превозвачите) или промяна на персонал (наемане на нови, по-квалифицирани служители).

Правило №3: Дайте бонус

Какъв може да бъде? Най-простият вариант – акция, промоция (например, възможност за поръчка в рамките на 2 седмици на старата цена, безплатна доставка). След нейното приключване, може да се направи увеличението на цените по-малко болезнено – например, да се дава като компенсация малка допълнителна услуга при първата поръчка.

В толкова деликатен и за вас, и за клиентите ви момент, трябва да се държите максимално внимателно и тактично – в този случай не само няма да загубите клиенти, но и ще намерите нови.

Като копирайтър мога да помогна при съставянето, написването на компетентен текст, съобщение или писане на поредица от текстове, които ще могат максимално да намалят негативния ефект от увеличението на цените.

За да направите поръчка на подходящо написан текст за вашия сайт, блог или рекламно представяне, предлагам да попълните формата с кратко запитване.

[contact-form to=’[email protected]’][contact-field label=’Име’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Коментар:’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Коментар ?