9 сайтa, които ще изгонят стреса

9-sajta-koito-shte-izgonyat-stresa1

Напускайки топлата постеля всяка сутрин, ние се сблъскваме с неизвестността. Въпреки, че делничните дни не се отличават много един от друг, може да се стресираме от всичко. Да, и в работната рутина на фрийлансърството трябва да бъдем нащрек. Да ни отнесе мозъка може вреден клиент или безкомпромисен краен срок. В един момент клапите могат да не издържат и… стрес. Парата може да се изпусне по различни начини (някои изобщо не са в час, че трябва да се разпуска, а след това се чудят откъде им е дошло и „защо на мен“:)).

Но как да не се взривите, ако нямате и минута свободна и сте залепени за компютъра? Една е надеждата – в интернет. Колкото и да е странно, виртуалното пространство може да ви зарадва не само с новите снимки на приятели в социалните мрежи. В неговите необятни поля се крият оазиси на спокойствието. Като цяло съществуват няколко ресурса за екстремно достигане до вътрешния ни свят. Картинки, звуци – после идва всичко останало.

Ето и 9 такива местенца и кътчета. Можете да попаднете във всяко едно от тях, просто кликвайки върху името.

1.    Calm

Сериозно, когато влизате там, така е и написано: «Welcome to Calm». Можете да изберете „контролирано спокойствие“ („guided calm“) или таймер („timer“). При избора на първото получавате, така да се каже, разширено удоволствие: непознат глас ви казва какво да направите, за да се отпуснете. Лично аз предпочитам таймер-а: шумът на прибоя или дъжд в гората с визуализация – идеално. Изборът на антураж и звуци е богат.

2.    Do nothing for 2 minutes

2-минутно нищонеправене. Тази хрумка ми харесва много. Тя не оставя шанс да прескочите почивката. Влизате в сайта и нямате право на действие цели 2 минути. Сантиметър с мишката надясно, сантиметър наляво – разстрел, а по- точно – нулиране на таймера. Строго. Сайтът не се активира, докато не изтраете спокойно тези нещастни 2 минути. Като цяло понякога това е всичко, което трябва да направим за бързо „нулиране на настройките“.

3.    Get relaxed

Ако предишният сайт не помага, опитайте това. Фигурата на човека в горната част на екрана показва какво трябва да се направи. А именно, да се облегнете назад в стола си, да поставите ръце зад главата и да гледате слайдшоу от природни пейзажи, избирайки едно от 15-те парчета (те лесно се сменят точно под снимката). Продължителността на всяко е 2 до 4 минути.

4.    Lounge V Studio

Придирчивите, които не са доволни от снимки с музика, могат да се насладят на видео. Този ресурс предлага кратки природни видеа. Какво може да омиротвори повече? Ами, може би, единствено котенца.

5.    A soft murmur

Този сайт е номер едно. Макар да е само звук. Много лаконичен и приятен интерфейс. Всички видове звуци са представени с картинки (дори не се налага нещо да четете), под всяка иконка има силата на звука. Можете да си играете с „миксера“, смесване звука на дъжд със звук на пукащ огън и още варианти.

6.    Nature sounds for me

Принципът и тук е подобен, както в предишния ресурс, само външният вид не е толкова приятно минималистичен, а миксерът е по-сложен. Но звуците са повече от 10: можете да комбинирате детски смях с дишането на Дарт Вейдър и туптящо сърце – знае ли човек кое му носи релакс… И дори можете да запазите създадената от вас звукова каша.

7.    Noisli

Много прилича на A soft Murmur, но по-грижовен. Можете да изберете, каквото искате: да се отпуснете или, напротив, да се съсредоточите върху работата. Въз основа на това, робот омесва за вас коктейл от дъжд, вятър, гръмотевици – както дойде. Да влияете на звуковото блюдо можете всякак: с промяна силата на звука, състава и така нататък.

8.    The Thought Room

Това е нещо ново. Сайтът ще влезе в разговор с вас, по-точно казва нелоши неща. Там има просто бял фон, пиано и незабележими буквички. Цялата тази мантра трае няколко минути. Между другото, мантрата може да се прочете на 37 различни езика, и на български също, достатъчно е да кликнете на българския флаг отдолу. На мен ми подейства отпускащо.

9.    Raining.fm

Това е обителта на дъждовните звуци. Тук вали дъжд, дъжд и пак дъжд. Можете да добавите щипка гръмотевични бури. Сайт заявява, че ако се регистрирате, ще получите още и по-различен дъжд. Но на мен ми стига и базата. А вие опитайте и споделете в коментарите.

Коментар ?