Препоръка за писане №35: Пунктуация

preporaka-za-pisane-35-punktuatsiya

Грамотното поставяне на препинателните знаци помага на автора да контролира колко бързо или бавно да се движи читателят. Използвайте пунктуацията, за да контролирате ритъма.

Някои преподават пунктуация, обяснявайки техническите детайли като, например, разликата между различните видове сложни изречения. Но не и аз. Аз предпочитам похватите, не правилата. Това не означава, че не уважавам правилата за пунктуация. Те помагат на автора и на читателя, но трябва да помним, че тези правила са условни и се определят от общо съглашение, договореност, и от културата.

Ако се вгледате в предходното изречение, ще забележите, че съм поставил запетая пред „и“. Около четвърт век ние, служителите на института Пойнтър, спорим за тази запетая. Привържениците на стилистиката и по-точно на Strunk и White (и аз съм сред тях!) поставят тази запетая. Пестеливите журналисти я спестяват.

Като американец, аз пиша думата „color,“ (цвят) и поставям запетаята вътре в кавичките. Моята надменна колежка-англичанка пише „colour“, и оставя този малък нещастен кроасан-запетая на улицата.

Повечето препинателни знаци са задължителни, но има и избираеми. Това оставя избор на автора. Моята скромна цел е в 700 думи (на английски) да опиша този избор, да превърна официалните правила за пунктуация в полезни трикове.

Думата „пунктуация“ идва от латинския корен punctum – точка. Тези малки смешни точки, тирета и чертички помагат на автора да посочи на читателя правилния път. За да помогнем на читателя, ние поставяме препинателни знаци по две причини:

–     да зададем ритъма на четене;

–     да разделим думи, фрази и идеи, давайки им заслуженото място.

Вашата пунктуация ще придобие смисъл, когато поддържате в главата си ритъм и пространство.

Представете си дълго, дълго, красиво написано изречение без препинателни знаци, само с точка в края. Такова изречение е като дълъг прав път със знак „стоп“ в края му. Точката – това е знак „стоп“. Сега си представете извиващ се път с много знаци „стоп“. В писането това е абзац от текста с много точки. Ефектът – забавяне ритъма на статията. Такава стъпка може да бъде необходима на автора за стратегически цели: постигане на по-голяма яснота, предаване на емоция и създаване на напрежение.

Ако точката е „стоп“, то тогава какво движение определят другите препинателни знаци?

Запетаята – сигнал за продължаване на движението, но с повишено внимание; точка и запетая – „легнал полицай“; поставяне в скоби – пътно заграждение; двоеточие – предстоящо кръстовище; тире – клон от дърво на пътя.

Един автор ми разказваше, че преди да предаде текста на редактора, той прави следното: „Аз махам от текста всички запетаи. След това ги поставям наново“.

Запетаята е един от най-многоликите пунктуационни знаци и в най-голяма степен се асоциира с гласа на автора. Правилното поставяне на запетая показва къде авторът прави пауза, ако чете текста си на глас. „Той може да е бил гений, каквито понякога са мутантите“. Това е цитат от Кърт Вонегът. Слушах как го чете на глас, запетаята е в средата – това е неговият глас.

Точка и запетая (;) е по-силен знак, отколкото само запетая, той е полезен при работа с големи обеми от информация. Ето как Робърт Луис Стивънсън описва приключенска игра, в която малки момчета носят евтини тенекиени фенери под палтата си:

„Ние ги носехме на кръста, пристегнати към колана, а отгоре, в това беше тръпката на играта, стегнато плътно палтото. Те изпускаха зловонен мирис на горяща ламарина; никога не горяха нормално, поради което винаги обгаряха пръстите ни; полза от тях нямаше никаква; удоволствието съмнително; и, все пак, момчето с фенер под палтото не мечтаеше за нищо повече“.

Скобите представляват една история в историята. Като заграждение в средата на улицата, скобите карат читателя да ги заобиколи, за да продължи по пътя. Изразите в скоби е добре да са кратки и (моли се за нас, Боже) остроумни.

Най-добрият ми приятел Дон Фрай се опита да повтори подвига на Дон Кихот и да изключи всички тирета. „Избягвайте тирета“, – повтаря той толкова често, колкото Уилям Стрънк казва на студентите си: „Няма нужда от излишни думи“. Кръстоносният поход на Дон е инспириран от неговото наблюдение – с което съм съгласен – че тирето е неотменен знак за писател, който не приема официалните правила – в това число съм и аз.

Но тирето има два великолепни свойства. Двойка тирета може добре да подчертае идеята, която е скрита в изречението. Тире по-близо към края подчертава кулминацията.

Edward Bernays използва тирета и в двата случая, описвайки целите на пропагандата:

„Ние сме горди, че нивото на детската смъртност пада – и това също е резултат от пропагандата.

Пропагандата е навсякъде около нас и тя променя нашата картина за света. Дори ако тази картина е прекалено песимистична – а това трябва да се докаже – такова мнение отразява тенденцията, която съществува“.

Остана двоеточието и ето какво прави то: то въвежда дума, фраза или изречение, като туш в пиеса на Шекспир огласява пристигането на кралското шествие.

Ето още от Вонегът:

„Често ме молят да дам съвет на младите автори, които жадуват да станат известни и приказно богати. Ето най-доброто, което мога да предложа:

Старайте се с всички сили да изглеждате като ловджийско куче и уверявайте всички, че работите по дванайсет часа на ден над шедьовър. Предупреждение: всичко пропада, ако се усмихнете“.

Когато става въпрос за пунктуация, всички писатели създават навици, които определят стила им. Моят стил – да махам запетаите и да поставям повече точки от обичайното. Избягвам точката със запетая и скобите. Използвам твърде двоеточия. Предпочитам запетая тире, но понякога използвам и него – е, може би, за да подразня Дон Фрай.

Практическа работа

 1. Обзаведете се с добър справочник, речник за пунктуация.
 2. Върнете се към някоя от по-старите си статии и поставете отново препинателни знаци. Добавете изборно запетайки или, напротив, премахнете. Прочетете и двата варианта на глас. Чувате ли разликата?
 3. В работата си върху следващата статия внимателно помислете колко бързо искате да се придвижва читателят. Може би искате да му дадете общ план. Или искате той да се потопи в техническите подробности. Поставете съответно препинателните знаци.
 4. Когато добиете увереност, използвайте за забавление всички похвати. Не само на пунктуацията, но и квадратни скоби, главни букви. Ето за вдъхновение речта на свещеника от „Цветът на водата“ на Джеймс Макбрайд:
  „Ние… [тишина]… знаем… че днес…. аах… мм… казах НИЕ…
  знаем… ЧЕ [тишина] аах… ГОСПОДИ [вярващите: Амин!]… аах,
  СЛЕЗЕ… [Да! Амин!] аз казах СС-ЛЕ-ЗЕ! [ „Продължавайте!“]
  Той СЛЕЗЕ-И-ИЗВЕДЕ НАРОДА-ЙЕРУ-САЛИМСКИ-АМИН!“.

 

© Текстът е неразделна част от поредицата на Р. П. Кларк “Writing Tools: 50 Essential Strategies for Every Writer”, преведена и адаптирана на този сайт.

Коментар ?