Какво прави един копирайтър?

kakvo-pravi-edin-kopiraytarНеведнъж са ми задавали въпроса „А какво прави всъщност един копирайтър?”. Обикновено се измъквам с думите: „Текстовете на сайтовете, реклами, статии, такива неща…”. Истината е, че не е толкова лесно да се обясни само с няколко думи. Но нека опитам.

В интернет всеки ден се появяват хиляди уеб сайтове с различни тематики, повечето от които изискват редовно актуализиране под формата на качествен и смислен текст. Това е работа обикновено на копирайтърите, които по същество са автори, но пишещи статии и текстове по поръчка.

Какво прави копирайтър, когато получи задание от клиент?

На първо място проучва информация по зададената тематика. Ако клиентът се е спрял на SEO копирайтинг, копирайтърът получава списък с ключови думи и фрази, които трябва да разпредели равномерно по целия обем на текста. И тъй като сухият текст не е интересен на никого, той трябва да притежава и приложи в написаното добра ерудиция, чувство за хумор, задължително да използва творчески подход.

От една страна копирайтър може да стане всеки, който добре владее български език, разностранно развит е и в същото време е в състояние ясно да излага мислите си на хартия.

Но това е само на пръв поглед!

Всъщност, много начинаещи се сблъскват с често срещан проблем: при изобилие от информация те не съумяват да създадат структуриран и завършен текст.

Лаконичността винаги е била и ще бъде ценна. Тези, които гонят брой символи, а не качество, много скоро ще изпаднат.

Ето, че вече имаме отговор на въпроса „Какво прави копирайтърът?“. Сега нека поговорим за това как да го прави добре. Трябва да се започне от най-простото и постепенно да се върви към по-сложното. Например, една чудесна възможност за начинаещ копирайтър са публикациите като автор към някой сайт без заплащане. Много сайтове предлагат да станете автор, разбира се, без заплащане. Хубавото в случая е, че ще се научите да преодолявате бариерата да публикувате и да приемате отзивите за написаното. Правете го за кратко, но не прекалявайте с безплатните практики.

Препоръчително е копирайтърът да се придържа към няколко прости препоръки, които ще позволят бързо да се адаптира, да намери себе си в областта на копирайтинга и да не се загуби сред хиляди други копирайтъри:

  • Направете си добро портфолио от най-интересните и успешни задания – именно те ще ви заявят като добър професионалист и добре ще ви рекламират;
  • Не се впускайте в твърде сложни проекти в началото на своята дейност. Така не само ще загубите авторитет, но и морално ще се изтощите от тази дейност;
  • По-добре изпълнявайте неголеми леки поръчки, които ще позволят да получите безценен опит, ще осигурят допълнителен доход и ще ви дадат възможност да получите постоянни клиенти;
  • Не спирайте по средата на пътя, имайте малко търпение и успехът няма да се бави дълго.

И не забравяйте да се усмихвате. „Насила хубост не става“, са казали по-стари и по-мъдри от нас.:)

Коментар ?