Препоръка за писане №36: Поставете си мисия

preporaka-za-pisane-36-postavete-si-misiya

Научете как да се подобри качеството на текстовете.

През 1996 г. вестник „The St. Petersburg Times“ пусна цикъла с моите статии „Три малки думи“ за една жена, чийто съпруг почива от СПИН. Статиите излизаха 29 дни подред и получиха безпрецедентно внимание от страна на местните читатели и журналисти от цялата страна (Рой Питър Кларк е събирал 2 години информация за личната история на това семейство). Цял месец да се чете по статия на ден – това е много. Но ето тайната ми: нито една статия не трябва да надвишава по обем 850 думи. Да изгубите пет минути на ден за четене – това вече е изпълнима задача. Дълъг цикъл, кратки статии.

Според Доналд Мъри [Donald Мъри], добрият журналист се учи от своите статии, особено в трудните моменти. Работейки над „Три малки думи“, аз научих за репортажите и писането повече, отколкото през цялата си предходна журналистическа кариера. И продължавам да се уча. Но разбрах колко много съм научил, когато се натъкнах на стратегия, която реших да превърна в препоръка, прийом.

Аз описах своята представа (визия) за статията.

Нека си представим, че Марк Твен е описал представата си за „Хъкълбери Фин“: „Искам да разкажа историята с очите и гласа на единадесетгодишно момче, Хък Фин. За да схвана диалекта му и погледа за света, аз ще се опитам да потисна своя собствен речник и да извикам на помощ иронията. Не съм сигурен, че някой от авторите, писателите е пробвал да направи нещо подобно преди мен, затова мога да се поздравя.“

Повечето журналисти и писатели жадуват за резултата – готовата статия или роман. За някои тази мечта остава нереализирана и бавно умира. Да напишете визия означава да облечете в думи смътните надежди. Когато пишете за написаното, вие ще научите какво искате да научите.

Аз нахвърлях визията за серията „Три малки думи“ върху две страници от тефтер. Описах и съдържанието, и формата: за какво ще пиша и как ще го пиша. Началото беше такова: „Искам да ви разкажа човешка история, не само за СПИН, но за дълбоките основи: за живота, любовта, смъртта, тъгата, надеждата, състраданието, семейството и обществото“. На едната страничка изброих как да предам живота на моя герой, с какво тази история за СПИН се различава от други подобни истории, каква читателска реакция очаквам. На другата страница обръщам внимание на формата на статиите:

– искам да върна във вестника жанра „публикации с продължение“ – използвайки максимално кратки статии.

– искам да обединя предимствата на кратката и дългата форма.

– искам всяка глава да има самостоятелна стойност, със свои оригинални начало и вълнуващ край.

Това занимание ми отне 10 минути, но ползата беше огромна. Появи ми се визия още преди да започна да пиша черновата. Появиха се думи, планове, които да споделя с колеги журналисти, редактори и читатели. Можех да ги проверя, разширя и преразгледам – което и бе направено в процеса на работа над черновите.

Във визията можете да осветите частни истории или общ проект:

  1. Искам да напиша статия за градския бюджет, така ясно и интересно, че да я прочетат хора, които обикновено игнорират подобни теми“.
  2. „Искам да напиша статия за ветеран от Втората световна война, който е живял богат живот и може да разкаже някои интересни истории. Но искам статията да звучи с неговият глас, а не с моят“.
  3. „Искам да превърна подписите към снимките във форма на изкуство“.

Моето обучение от „Три малки думи“ продължи дотогава, докато получавах обратна връзка от читатели и журналисти години по-късно. От позицията на днешния ден виждам, че е трябвало да постъпя по различен начин: да намаля с една трета броя на статиите; да направя по-ясни стила и методите за събиране на информация; да уеднаквя сюжетната линия, премахвайки ретроспективните вметки.

Написвайки тази визия преди осем години, аз не само посях семената на обучението за себе си, но създадох и площадка за много други.

Практикум

  1. Напишете кратка визия за бъдеща статия. Използвайте я, за да обсъдите плановете си с редактора и колегите.
  2. Направете същото и за творчество си като цяло. Каква ще бъде следващата стъпка, онази невидима, но въображаема цел зад хоризонта?
  3. Четете написаното по-рано, особено успешните статии. Напишете визия вече на базата на тях, отчетете на какво ви е научила всяка добра статия.
  4. Представете си, че известните писатели са писали визия за техните шедьоври. Как биха изглеждали те? Ако сте чели произведенията, направете описания за „Моби Дик“, „Хамлет“, „Спасителят в ръжта“ или „Да убиеш присмехулник“.
Коментар ?