Как копирайтърите да намират клиенти без да хабят нерви

kak-kopiraytarite-da-namirat-klienti-bez-da-habyat-nervi

За копирайтърите, които са направили своя избор да пишат статии, текстове по поръчка, е важно да търсят клиенти. Те определено се вълнуват къде е по-добре да намират работа – чрез специализирани групи, форуми, борси, директории или сайтове за фрийлансъри. Случва се клиентите да изчезнат за дълго време неизвестно къде, вие да седите без поръчки и да мислите къде да ги търсите.

Само недейте да нервничите и не захвърляйте писането, ако сте избрали да е основното ви занимание. Има периоди, когато копирайтърът може да се окаже без работа – по време на различни празници, например: Нова година, Коледа, 14-ти февруари, 8-ми март, Великден, 24-ти май и така почти до лятото.

  • Препоръчвам в такъв случай да не изпадате в паника или отчаяние, а да потърсите работа по други начини, например, в социалните мрежи. Те станаха много популярни за намиране на клиенти, броят им в интернет никак не е малък и са място, където можете да рекламирате услугите си безплатно. Но макар и притиснати, в никакъв случай не смъквайте драстично цените за копирайтърските си услуги, това само ще доведе до разочарование и толкова. Ценете работата и достойнството си на копирайтър!

kak-kopiraytarite-da-namirat-klienti-bez-da-habyat-nervi3

Сега стигаме до главното – как да го направите, как да запазите спокойствие и да накарате клиентите да започнат да Ви търсят?

  • Със сигурност имате лични профили в много социални мрежи, където прекарвате много време безцелно. Ами, ето – през това време можете да си създадете работен профил, да се присъедините към определена общност, група или да създадете своя собствена. Там бързо ще намерите работа, клиенти и няма да губите времето си напразно, неправейки нищо. И при това не само няма да губите драгоценното си време, но и дори ще се занимавате с любимото си занимание, ако сте пристрастени и не можете да живеете без него.:)
  • Създайте Ваш работен профил в акаунта си, пояснете с какво се занимавате, какви услуги предлагате, задължително оставяйте само валидни контакти: Skype, поща и даже телефон. Ако сте с напълно попълнен профил, толкова по-скоро клиентите сами ще ви намерят.
  • Презентирайте се. Моят начин за показване на работата ми не е специален, а портфолио с представяне на част от написаните текстове, публикуваните статии с линк към клиента. Може да направите и скрийншотове на публикаците си, което е също вариант и опира до избор и вкус. Качвайте връзките към публикациите си или снимките им в работния си профил – това помага много, защото клиентът лесно може да ги прегледа и да реши дали да работи с вас. Добавяйте в страницата си всеки ден нов текст, за предпочитане с картинка (признавам, на мен не ми остава време всекидневно да публикувам, но желание не липсва:)).
  • kak-kopiraytarite-da-namirat-klienti-bez-da-habyat-nervi5На следващо място: потърсете колеги копирайтъри в общностите и се включете, там също ще можете да правите представяне на новите си статии. Споделяйте, обменяйте статии, питайте приятелите си дали те са лесни за четене, има ли в тях грешки.
  • За копирайтъри с опит е подходящо да се присъединяват към такива групи, общности, където се подвизават свръхактивни хора, които работят и печелят в интернет. И ако умеете да пишете бизнес оферти – вие с голям успех ще намерите нови клиенти дори и по време на затишия, мъртви периоди и празници.
  • А ако имате собствен сайт или блог, то това е жив склад за портфолиото ви – правите анонс в общността и директен линк към статията на вашия сайт. Само не претоварвайте групите, страниците и не прекалявайте с представянето – модераторите могат просто да ви блокират или да станете твърде досадни за останалите, предизвиквайки обратен ефект. Всеки ден по една публикация е предостатъчна. На сайта ви ще се появят нови и потенциални клиенти. Пробвайте. И без нерви, нали!:)
Коментар ?