Съдържание за сайт: изисквания и указания за работа

съдържание за сайт, копирайтър, копирайтинг

Ефективността на сайта почти изцяло зависи от неговото съдържание, защото посетителят идва в него точно за полезна информация, а не заради дизайна. Качествено, интересно и уникално съдържание на сайта е вече половината от успеха на интернет площадката ви. Да разгледаме основните видове съдържание, изисквания към него, както и посоката на работата със съдържанието.

Какво е съдържание на сайт и как то се отразява на конверсиите и продажбите

Съдържанието на сайта – това е всяка информация, публикувана в него. Най-често под съдържание се разбира текстово съдържание, по-рядко само видео и аудио. Без качествено и редовно обновявано съдържание е практически невъзможно да подобрите ефективността на онлайн бизнеса си и да изкарате сайта в топ 10 на търсачките.

Всяка информация, която сайтът предлага на потребителя, трябва да бъде полезна. Практиката показва, че откровено рекламните статии не се радват на голямо доверие от страна на читателите. Но виж, достоверно и актуално съдържание от експертен тип, разказващо за всички плюсове, минуси и характеристиките на даден продукт, услуга или компания, напротив, кара хората да се задържат на сайта и в края на краищата да натиснат бутона „Купувам“.

На нивото на продажбите влияят и фактори като лекота на възприемане и разбираемост на съдържанието, използването на визуални елементи (илюстрации, видео), качествена вътрешна структура на връзките и размера на текста, като при равни други условия по-обемното съдържание „продава“ по-добре.

Също така е важно да не се усложнява за потенциалния клиент процеса на пазаруване – всички „бутони“ трябва да бъдат под ръка. И ако по време на гледане на съдържание посетител поиска да купи, да се абонира за бюлетин или да изтегли приложението, той трябва да има възможност да направи това веднага, не да блуждае из сайта в търсене на форми за поръчка.

Необходимо е също така да се каже, че вече алгоритмите на търсачките показват в топ търсенията само сайтове с най-качествено съдържание.

Видове съдържание

Попълването на сайта със съдържание е изключително важна задача. Както вече беше казано, качественото съдържание на сайта – това са не само текстове, но и илюстрации, графики, видео и аудио, както и препратки, заглавия и метатагове.

Текстовото съдържание

Сред видовете текстово съдържание могат да се разграничат няколко основни:

 • Копирайтинг. Текст, създаден от професионален копирайтър. Това е уникално съдържание, най-предпочитано за търсачките и, разбира се, от потребителите. Авторските материали повишават лоялността на посетителите на сайта към продукта, услугата и към самата фирма, компания, а оттам влияе положително на реализацията и продажбата.
 • Пренаписване. Това е преработен вариант на готов текст (не винаги, но често за това се използва съдържание от други сайтове). Най-често пренаписването (рерайтинг) е замяна на думи от оригиналния текст на статията със синоними, което не е в полза нито на стила, нито на възприемането, нито на мястото на сайта в търсачките. Въпреки това, висококачествено пренаписване, компилиращо няколко източника, може да се доближи по качество до копирайтинга.
 • Копипейст. Директно копиране на текстове, статии от други източници, без да се правят изменения в текста – най-лесният начин за попълване на сайта със съдържание, но и най-лошият. Първо, сайтът е изложен на риск да бъде наказан от търсачките. Второ, това противоречи на авторското право, според което подобно използване на ресурсите е грубо нарушение и води до сериозна отговорност. На трето място, такова съдържание се отразява отрицателно върху репутацията на компанията.

Аудио материали и подкасти

Към аудио контента се включват всички звукови файлове – музика, запис на интервю, подкасти, лекции, уебинари. Най-ценен е този аудио контент (звуково съдържаниe), което клиентът не може да чуе никъде другаде. Аудио материалите могат да се използват като учебни материали, за повишаване нивото на доверие в компанията и информираността за продукта. При сайтове за продажби това може да се аудио инструкции, при имиджовите – различни презентации, лекции на професионалисти и др.

Видео материали

Видео съдържание (контент) – различни клипове, видео инструкции, скрийн кастове, видео уроци, филми, видео презентации, виртуални турове и др. Те могат да бъдат заснети самостоятелно или да вземете от безплатни източници, да купите или дори да привлечете към създаването на такова съдържание самите потребители – например, организиране на конкурси с клипове. Проучване на компанията Eyeview показва, че качествени клипове, видеа могат да подобрят реализацията на сайта с 86%.

Между другото

Определяне на оригиналността на аудио и видео съдържанието от търсачките не е възможно, но това не означава, че това съдържание на сайта е безполезно. То кара посетителите да прекарват на сайта повече време, което се взема предвид при класирането.

Изображения

Всеки текстов материал в идеалния случай трябва да бъде илюстриран – това прави по-лесно възприемането на текста и увеличава шансовете, че той ще бъде дочетен до края. Към изображенията се отнасят не само картинки, но и анимация, фотографии, схеми, скрийншотове, слайдове. Особено ефективна е инфографиката – тя средно увеличава трафика с 12%. Трябва да припомним и оборотната „снимка за привличане на внимание“, която често се използва във Facebook. Текст с илюстрации получава почти 100% по-голямо внимание, отколкото текст без снимки.

Заглавия

Заглавията в сайта играят важна роля в класирането му – те трябва да бъдат оригинални, ясно описващи съдържанието му, правилно разположени и информативни.

Трябва да се каже, че много от потребителите изобщо не четат текста на началната страница на сайта, а само минават по диагонал по заглавията, търсейки правилната информация. И ако те са хаотични и безцветни, страницата ще бъде бързо затворена.

Има няколко вида заглавия – title, h1, h2, h3, h4, h5, h6.

 • Title – това е основното заглавие на страницата. Таг title можете да видите, ако курсорът ви е в адресната лента. По него търсачките определят предметът на страницата. Трябва да бъде кратко и директно да описва съдържанието на страницата. На практика много допускат грешка, избирайки title с твърде широк смисъл (например, title „Услуги“), или като цяло по никакъв начин не го свързват със съдържанието на страницата (типично лошо заглавие – „Начало“).
 • Таг h1 е предназначен за читателите, той също описва съдържанието на страницата. Трябва да се избягва претоварване на заглавието с ключови думи, в противен случай, на първо място, самите потребители моментално ще загубят доверието към вашия сайт, и второ, търсачките могат да го възприемат като спам.
 • Тагове h2-h6 – това са подзаглавия, структуриращи текста и разбиващи го на смислови блокове. Те изпълняват ролята на определен скелет на статията и позволяват на читателя за няколко секунди да оцени материала за предмета на интересуващата го информация.

Изисквания към съдържанието на сайта

Нивото на ефективност на сайта се определя от съдържанието му, но как да се създаде съдържание, което да привлече потребителя и да ви помогне да получите топ място за сайта си?

Свържи се с мен сега! Ще обсъдим нуждите ти от качествено текстово съдържание за сайт!

[contact-form][contact-field label=“Име“ type=“name“ required=“true“ /][contact-field label=“Имейл“ type=“email“ required=“true“ /][contact-field label=“Интернет страница“ type=“url“ /][contact-field label=“Съобщение“ type=“textarea“ /][/contact-form]

Има определени изисквания, спазването на които ще ви помогне да класирате сайта, да го направите по-популярен, а също и за увеличаване на продажбите.

 1. Уникалност на текстовете

Както вече беше посочено по-горе, текстовото съдържание трябва да бъде уникално. Има различни инструменти за проверка на уникалност, с помощта на които може да се провери текста за уникалност. Трябва да се помни, че уникалността сама по себе си не е гаранция за качество. Продажбите повишават висококачествени, интересни авторски текстове, които са лесни за четене и съдържат полезна информация.

 1. Информативност (семантично ядро)

В интернет пространството има много повърхностни и безсъдържателни статии, от които читателят не може да събере никаква полезна информация. Не си струва да се продължава разпространяването на тези материали, тъй като те не са в полза на читателите, и като следствие и на сайта. Съдържанието (и става дума не само за текстовете) задължително трябва да бъде полезно, информативно и професионално подготвено.

 1. Грамотност

Ниското ниво на грамотност – още един проблем на много сайтове. Тежък, труден за възприемане език, изобилие от стилистични и правописни грешки силно подкопават доверието към сайта. И напротив – сайтове, над които се е потрудил професионален копирайтър, редактор и коректор, са много по-търсени от потребителите.

 1. Оформяне на съдържанието

Масивен блок от текст без разделяне на абзаци, без илюстрации и помощни материали се чете трудно. Същото се отнася и за разхвърляно постнато аудио и видео съдържание. Добре замисленото оформление е много важно – то помага да се съсредоточи вниманието на читателя към основните елементи на сайта, да се подчертаят най-важните му части, а и облекчава възприемането на интернет ресурса като цяло и увеличава лоялността на клиентите.

 1. Съответствие с изискванията на търсачките

Известната анализаторска компания SearchMetrics оповести подробности от изследване на факторите за класиране на търсачката Google „Ranking Factors 2014“. В частност, става ясно, че търсещите машини днес са далеч от определяне на значимостта на съдържанието чрез просто преброяване на броя на ключовите думи на страница. Вместо това те анализират съдържанието по параграфи, заглавия, подзаглавия, списъци – изчисляват семантичната връзка между думите. И така предимство получават материали, дълбоко разкриващи посочената тема. Такова съдържание на сайта заема високи позиции в serp веднага по няколко търсения.

Като говорим за съдържание на сайта, не може да не споменем и за ключови думи – именно по тях търсачките ще намерят вашата страница. Текстът трябва да бъде умерено наситен с „ключове“ от семантичното ядро на сайта (съвкупност от търсения, по които се прави оптимизация за привличане на целева аудитория). За да се „хареса“ текстът на търсачките, той трябва да бъде разделен на блокове, абзаци (заглавия, параграфи, списъци), да съдържа минимум лирични отклонения и неинформативни фрагменти.

Между другото

Постоянен и напълно безплатен източник на уникално и актуално съдържание – това са коментарите на потребителите. Затова възможността да се коментират статиите в сайта дава определени предимства.

Насоки за работа със съдържанието на сайта ви

Управление на съдържанието на сайта изисква сериозен и комплексен подход. Съдържанието на сайта не се създава веднъж и завинаги – то изисква анализ, актуализиране и контрол.

Попълване на сайта със съдържание

Вече много пъти подчертах влиянието на компетентното и грамотно съдържание върху конверсиите и лоялността на потребителите. Колкото по-интересно е съдържанието, токова повече то ще отговаря на нуждите на посетителите, толкова повече време ще прекарват на сайта. Актуализирането на съдържанието трябва да бъде редовно. „Изоставените“ сайтове постепенно губят своите позиции и при посетителите, и при търсачките.

Това се отнася особено за раздел „Блог“: когато посетителят влезе в сайта и види, че най-новите статии датират от миналата година, той започва да мисли, че и останалата част от информацията най-вероятно не е актуална. И дори ако това не отразява действителността, първото впечатление ще изиграе в този случай по-сериозна роля. Много важно е също така да следи за поддръжката на актуално състояние на такива раздели на сайта като контакти на фирмата, нейната история и портфолио, информация за специални оферти и цени на услугите.

Анализ на съдържанието на сайта

Одит на съдържание е необходим за проверка на съответствие на задачите и целите на сайта. Тази услуга е необходима на всички, но особено за фирми, чиито уеб сайтове са създадени от непрофесионалисти. По време на анализа на съдържанието на сайта специалистите могат да открият и коригират грешки, да се премахнат ненужните повторения и запълни недостига на информация. Съдържанието на сайта се анализира и SEO-специалисти проверяват съответствието на текстовете спрямо търсещите алгоритми, а когато е необходимо извършват оптимизация.

Оптимизация на съдържанието

Оптимизация на съдържанието на сайта – това е привеждане на текстовото и друго съдържание в съответствие с изискванията на търсачките. Това предполага и въвеждането в текстовете на ключови думи, по които потребителите ще открият сайта, и разчет на текстовата релевантност, и прилагане на инструменти за оформление на страниците. Понякога е необходимо пренаписване на съществуващите текстове, а понякога е по-лесно и по-безопасно да ги поръчате на копирайтър отново.

Коментар ?