Самооценката – доколко зависим от нея, за да сме успешни?

Несигурността в собствените сили е една от най-честите причини за провалите ни. Ако искате да се отървете от неувереност в себе си и да спрете да се отдавате на самосъжаление, погледнете набързо кратките препоръки по-долу.

Колко често обвинявате себе си в мързел, непохватност, липса на познания и прочее грехове?

samootsenkata-dokolko-zavisim-ot-neya-za-da-sme-uspeshni3Между другото, точно такива обвинения автоматично ви програмират за провал и допринасят за появата на много комплекси. Трябва да се отбележи, че самооценката е това, което мислите за себе си, а не онова, което сте в действителност и как ви виждат другите.

Човек с нормална самооценка е в състояние адекватно да оцени своите положителни качества и способности, както и отрицателните. А това означава, че е в състояние да взема правилни решения и е уверен в действията си.

Кои са основните причини, водещи до ниска самооценка и как да се борим с тях?

  • Липсата на вяра в собствените възможности

Не е тайна, че съвременния човек ежедневно се сблъсква с негативи. Винаги ще има хора, които искат да ви казват по какъв път да се движите и да диктуват правилата на поведение. Но не всеки човек е в състояние да издържи психически на такъв натиск и вместо да се довери на себе си, започва да живее нечий друг живот. А наглед простичката, но не толкова лесно постижима максима е, че именно вярата в собствените възможности и виждането на своите достойнства позволява да се действа по зова на душата, а не да бъдете водени от другите.

  • Недоверие в себе си, лесно поддаване на всяка критика

samootsenkata-dokolko-zavisim-ot-neya-za-da-sme-uspeshniОт детска възраст човек не веднъж чува критики относно своите умствени способности, външен вид и т.н. Човек, който постоянно критикува другите с повод или без, сам себе си опитва да утвърди. Ако сте постигнали повече от другите, непременно ще се намерят хора, които да разкритикуват действията и способностите ви. Така че – научете се да се доверявате на себе си и действайте така, както смятате за добре.

  • Излишна самокритичност

Дори ако ви е сполетял провал, в никакъв случай не се подлагайте на прекалена самокритичност. Не забравяйте, че неуспехите са съставки на успеха и позволяват на човек да си направи правилните изводи.

  • Никога не се сравнявайте с другите хора

Никога не сравнявайте себе си с другите хора, защото всеки от нас е уникален. Със сигурност у вас ще се намерят маса достойнства, които ви правят неповторими. Така че, вземете лист хартия и напишете списък на собствените си добродетели, за да се уверите в своята уникалност. Но не прекалявайте.:)

  • Поставяне на твърде високи цели

Често до понижаване на самочувствието и самооценката довежда поставянето на нереално високи приоритети. Нереалистичните цели може и да не съществуват, което не може да се каже за нереалистичните дати за тяхното постигане. Не си причинявайте душевно самоубийство.

Формирането на самоуважение и изграждане на самооценка е труден и бавен процес. Но опитайте всеки ден да чеквате в ума си всякакви, дори и най-малките постижения, които сте постигнали. Така ще бъдете в състояние сами да повишавате самооценката си, самоуважението ви ще укрепне и ще се чувствате добре в кожата си.

Коментар ?