Спасете котката – Етап 2 – Анализ на пазара

spasete-kotkata-ndash-etap-2-ndash-analiz-na-pazara

… продължение от Част 1

При Блейк Снайдер този етап се нарича „Дайте ми от същото, но поднесено по различен начин“. Неговата същност се свежда до това да определите жанра, в който имате намерение да работите, да изучите опита на съществуващите филми, да извадите от тях работещите „въдички”, а също така да опишете грешки, които не трябва да допускате.

Както можете да видите, твърде много общо с бизнес-анализ на пазара. Изследването на наличните предложения на пазара, на търсенето, както и на опита на конкурентите и чуждестранни фирми, е много важно за разработването на подходящ маркетинг план.

Дори видовете бизнес, за който се прави този план, напълно може да се свърже с типовете филми по класификацията на Блейк Снайдер. Ето ги и тях:

  1. „Чудовище в къщата“ – класическите трилъри или филми на ужасите.

Съотнесено към бизнеса, това е компания, която прогонва „чудовището“ – например, медицински услуги, психологическа помощ, може да са благотворителни организации за борба с насилието.

  1. „Пътешествие за златното руно“ – обикновено това са приключенски филми.

В рамките на бизнеса това могат да бъдат екстремни забавления, нестандартен туризъм, развлекателни центрове, дори агенции за събития – всеки такъв бизнес, който дава на своите клиентите наситен с приключения живот.

  1. „Джинът от бутилката” – филми, в които главните герои внезапно получават всичко от всичко (пари, слава, власт), но след това „джинът“ изчезва и на героят му се налага да се справя самостоятелно.

spasete-kotkata-ndash-etap-2-ndash-analiz-na-pazara1Какъв е този вид бизнес? Преди всичко същият този джин, който обаче няма да си отиде, да изчезне и който изпълнява всички желания на своите клиенти – банкови услуги, салони за красота, услуги за доставка на храна (да, да, има толкова различни джинове, колкото и желания на клиентите).

  1. „Пича с проблема“ – най-често това са екшъни или филми за бедствия, където главният герой е принуден да спаси ако не света, то поне близките си.

Това е такъв вид бизнес, в който подобни проблеми решавате вие за своите клиенти (застрахователни компании, агенции за сигурност и охрана).

  1. „Ритуали за посвещаване“ – това са филми, в които героят живее тих и спокоен живот, но поради определени обстоятелства той рязко се променя.

Като бизнес това може да е някакъв вид програма, променяща кардинално живота на вашия клиент – йога студиа, бизнес общности, образователни центрове.

  1. „Двама приятели“ – филм за приятелството или любовта (както казва Снайдер, историите за приятели са същите като тези за любовници, само че без секса).

Всъщност, що се отнася до бизнеса, това са по-скоро услуги за запознанства, както и някои романтични услуги.

  1. „Престъпление и наказание“ – детективски и криминални драми.

По отношение на бизнеса това са юридически услуги, частни детективски агенции.

  1. „Триумфът на ексцентрика“ – филми за „неудачници“ (лузъри), които все пак успяват.

spasete-kotkata-ndash-etap-2-ndash-analiz-na-pazara2Приложено към бизнеса, това са бизнес-тренинги, в които хората се учат да правят това, което те не са били в състояние да направят или са смятали за непечелившо поради необичайността му.

  1. „Пича в групата“ – историята на това как човек си взаимодейства със социалната група (семейство, общност), обикновено във филмите как е срещу техните правила.

Като част от бизнеса „пича на групата“ е услуга или продукт, който помага на човек да се социализира.

  1. „Супергерой“ – името говори само за себе си :-). Но освен фантастичните ленти, тук също се включват биографии на гении, известни личности.

В рамките на бизнеса това може да бъде дадена услуга или продукт, правеща човек супергерой (много силен или умен).

Определяйки сферата, жанра на бизнеса си, научете всички игри („номера”), които работят в него или са работили. Защо някои от тях са се провалили? Защо другите са постигнали успех? Анализирайте и прилагайте това, което работи, но за вашия бизнес.

Правилата имат своето предназначение. Когато преодолеете усещането, че сте ограничени в рамките на правилата, ще се изненадате каква свобода могат да дадат те.

 

… следва продължение

Коментар ?