Спасете котката – Етап 3 и 4

spasete-kotkata-ndash-etap-3-i-4

… продължение от Част 2

Етап 3 – „Това е за един човек, който…“

Обикновено, зрителите се идентифицират с главния герой на филма. Ако героят не ни е близък по дух, едва ли филмът ще ни грабне. В действителност, всички успешни ленти за пичове са подобни на зрителите. „Рисувайки портрет” на целевата аудитория (а не е ли тя главният герой?), си заслужава опита да я опишете така, както правят сценаристите:

 1. Изберете прилагателно, описващо вашия „герой“- целевата ви аудитория.
 2. А сега помислете за прилагателно, описващо неговия пълен антипод.
 3. Помислете каква е убедителната и ясна цел на вашия „герой”- целевата ви аудитория (коя негова базисна нужда отговаря на вашия бизнес).

Този портрет ще позволи по-ясно да разберете „Кой е той – вашият клиент?”:

 1. Ограничавайки описанието на своята целева аудитория в едно прилагателно, вие по-избирателно ще подходите към неговото определяне.
 2. На второ място, чрез антипода ще разберете кой НЕ Е вашия клиента и ще знаете за кого не си струва да хабите сили.
 3. А определяйки целта, нуждата, с която се насочват към вас клиентите, ще можете по-качествено и ефективно да поставите акценти във вашите търговски предложения.

Етап 4 – Пристъпваме към структурата

spasete-kotkata-ndash-etap-3-i-4 1Самото име на етапа вече навява определени асоциации с бизнес-планиране. Без ясно разписана структура на проекта, едва ли може да го направим успешен.

При сценария

В рамките на написването на сценарий, Снайдър предлага да се разпишат по пунктове ключовите точки. Общо са 15, но всички те са свързани с триактовата структура на сценария. Първият акт продължава от началото до края на първата повратна точка, вторият обхваща най-драматичните действия до края на втората повратна точка, и третият включва всичко, което става след това.

 • Според Снайдер първият акт включва в себе си откриващата сцена, формулиране на темата, монтаж, катализатор, размишление и преминаване към втория акт.
 • Вторият акт включва второсюжетната линия, „развлечения и забавления“, повратната точка, а също и сцената „лошите момчета идват“, „всичко е загубено“ и „душа в мрак“. След което се извършва преход към трети акт.
 • Третият акт трябва да включва в себе си финала и заключителната сцена.

При маркетинговия план

Опитайте се да използвате триактовата структура на сценария за своя маркетингов план.

 • Първият акт предполага определяне на първите стъпки по пътя към успеха, чак до сблъсък с първите трудности (а такива ще има, няма какво да се лъжем).
 • Във второто действие разпишете всички видове заплахи за вашия бизнес и методи за борба с тях.
 • Третият акт трябва да включва план за по-нататъшно развитие. В края на краищата, за разлика от филма, вие правите проект не за час и половина, а се предполага за дълго, дълго време напред.

spasete-kotkata-ndash-etap-3-i-4 2О, едва не забравих! В книгата авторът буквално се покланя на дъската. Той я използва при планиране детайлите на своя сценарий. Разделяйки дъската на три части (актове), той залепва във всяка от тях листчета с ключовите сцени.

В случая с бизнеса дъската може да се използва като също се раздели на части (или времеви периоди от живота на проекта) и към всеки период, етап се прикрепи списък с механизми и дейности, които трябва да се извършат, за да се случи.

Снайдер използва на своята дъска 40 листчета (ни повече, ни по-малко). Вземете и вие дъска, измислете за вашия маркетингов план 40 ключови моменти, които ще позволят кардинално да развиете вашия бизнес.

След това, когато има готова структурата, може да се пристъпи към писането на самия сценарий. В нашия случай – да пристъпим към детайлизиране на всички пунктове и листчета.

И защо книгата се нарича „Спасете котката”, вероятно ще се запитате вие. Всичко е просто – това е един от триковете на сценаристите. За да придадете на своя главен герой човечност, а на ситуацията – драматизъм, нека вашият герой да спаси някого, или поне да му помогне.

Повече сценаристки трикове можете да прочетете в книгата „Спасете котката“ или в Етап 1 и Етап 2.

Коментар ?