Защо никога да не работим безплатно

zashto-nikoga-da-ne-rabotim-bezplatno1

Ако сте фрийлансър, независимо дали копирайтър, преводач, графичен дизайнер или програмист, поне веднъж в практиката си сте попадали в ситуация, в която сте работили безплатно. Приятел ви е молил за услуга, решавали сте да направите подарък на клиент с цел да го спечелите, очаквали сте обратен дивидент или пък сте смятали, че трупате опит.

Реших да направя списък, в който да включа няколко аргумента защо никой никога не трябва да работи безплатно. Надявам се да послужи като паметка и ви предпази от хора, които често се възползват от останалите и може би са невероятни търговци и „приятели”, но определено не мога да ги нарека честни. Веднага уточнявам, че под „безплатно” разбирам проект, задание, които не носят никакви осезаеми ползи.

Не трябва да се работи безплатно, защото…

 • Качеството

Да речем, че сте решили да се ангажирате с проект на приятел, който го е закъсал точно преди стартъп-а и спешно ви моли за помощ един ден преди него. Късно през нощта е, очите ви вече са кървасяли, смятали сте, че ще ви отнеме много по-малко време.  Ужасно ви се спи и сте готови да убиете приятеля си, барабар с неговия стартъп. Към пет сутринта накрая натискате „изпрати”. Какво точно изпращате и вие не знаете, а и не е от значение. Защото, макар израза „бързо и качествено” да се използва безобразно често, такова животно няма.

 • Сроковете

Вашият стар приятел, онзи същият със стартъп-а, с когото снощи пихте по бира, помолва да направите и лого за стартъп-а. Вие се съгласявате. На сутринта вече съжалявате, още повече, че сте си осигурили два отлични проекта с добър бюджет за 2-3 месеца. Къде ще е приятелят ви? Правилно, в края на опашката. И най-вероятно няма да дочака. Защото никой не поставя реални срокове на безплатни проекти.

 • Колегите

Те не ви обичат. Искрено и с цялата си душа. На никого и никога не казвайте за безплатните си подвизи. Само, ако даденият проект ви е наистина важен и полезен.

 • Нервите

Тук всичко е ясно. Ако е трябвало да обещавате, а после дълбоко да съжалявате за обещанието си, тогава ще разберете. Замазване, кривене, извинения, криеница, оправдания, несъществуващи пречки – всичко това ви очаква, ако решите да се отметнете от думата си. Освен това, ще ви застигне чувство за вина при условие, че откажете. Ще се ядосвате и ще си обещавате никога повече да не поемате обещания за безплатна работа. Самоизтезанието е гарантирано!

 • Пазарът

Работейки безплатно вие вредите на пазара и на своите колеги. Подбивате пазара с безплатен продукт, който обикновено е некачествен, което пък вреди на клиента. А колегите тихо ви мразят, защото им вземате хляба.

 • Комплекси

Вие сте решили да се заемете с безплатен проект, задание с надеждата, че ще можете да го сложите в портфолиото си и да вземете пари за следващите? Не е смешно! Най-вероятно следващият ви проект също ще е безплатен. Защото имате слабо място и любителите на безплатните „задачки” успешно го използват, принуждавайки ви да генерирате все нови и нови безплатни проекти. Слабото ви място – това е комплексът ви за малоценност. И изпълнявайки безплатни проекти за използвачите, вие едва ли ще се отървете от тях. Ако имате мерак да работите без пари, по-добро вложете енергията и старанието си в свои лични проекти или предлагайте онлайн обучение.

 • Нулата

Ако работата ви е безплатна, нейната стойност ще бъде равна на нула за всички страни. Не се изненадвайте, ако след седмица проект, който е бил много важен и нужен вчера, бъде анулиран от възложителя без да му пука и дори едно „благодаря” няма да ви каже. Всичко, което се използва безплатно не се оценява. По принцип и изобщо като цяло. Такава е човешката природа.

 • Отношенията

Не разчитайте, че отношенията при безплатния проект се различават от платения. Претенциите и изискванията могат да се окажат и по-големи. Извинения от типа: „Ама, какво искаш, нали е безплатно?“ няма да минат. Недоволният човек ще бъде еднакво недоволен при всякаква ценова листа. Да си развалите отношенията безплатно е дори по-лесно.

 • Резултатът

На мен лично не ми е известен случай за безплатно написване на строго специфично задание (технически текст, правен, медицински) или реклама (пък макар била тя и тъпа). Много начинаещи и не толкоз колеги-копирайтъри се изхвърлят с „писане” на подобни сложнотии в желанието си за реализация. После клиентът е шокиран, а те са изтерзани. Обикновено всичко завършва с един кратък разговор и максимум няколко писма. Рискът да не се постигне желания резултат при безплатната работа е значително по-висок.

 • Развитие

Да се развивате е възможно само в случай, че правите интересен и сложен проект, който ви увлича и действа стимулиращо. Разбира се, не всички задания могат да бъдат такива, но най-малкото могат да са платени. Безплатният проект обикновено не е такъв. Той е кратък, със съмнително качество на възложителя и изпълнението, а и не от най-любимите (може да има и изключения, да се обадят). Какво можете да научите от него? Може би ви се струва, че се учите, но обикновено си губите времето и циклите на едно място, което трудно би могло да се нарече развитие.

Кратко резюме в случай, че не ви се чете целия текст:

 1. Никога не казвайте „Да“, когато не сте сигурни! Ако кажете: „Да, ще го направя, ако намеря време”, считайте, че вече сте обещали. Хората възприемат това като обещание, а не като условие.
 2. Не разчитайте, че изведнъж в края на заданието или проекта ще ви платят или дадат нещо. Това, което смятате, че се подразбира, не всички смятат за такова.
 3. Никога не обещавайте, когато сте в добро настроение. Излезте от стаята или се отдалечете, ако сте навън. Вземете си глътка въздух и добре претеглете всички за и против. Мислете с главата, а не със сърцето си. Да работиш със сърце е едно, да взимаш прибързани самоубийствени решения – друго.
 4. Не правете тестови задачи! Освен, ако нямате портфолио (което е странно) или пък сте наистина готин фрийлансър. Тестовите задачи са измислени от използвачите!
 5. Научете се да казвате „Не“. Без истерии, без преструвки, с усмивка, гледайки в очите – колегата, приятеля, клиента, баджанака, папата. Да кажете на момента „Не“ е много по-добре, отколкото да обещаете и да не го направите.
Коментар ?