Хаштагове – как да ги използваме

hashtagove-kak-da-gi-izpolzvame1
Потребителите на социалните мрежи и маркетинг специалистите са добре запознати с хаштаговете. Хората използват символа решетка пред словосъчетания, за да следят интересуващата ги тема или да направят своите публикации видими за определена целева група. Контент маркетинг експертите разбират възможностите на хаштаговете и затова често ги включват в постове. Едновременно с това, не по-малко често, това не носи видими резултати. И така, ще разгледам как правилно да използваме хаштагове и с какво са полезни.

Какво е хаштаг (hashtag) и къде се използва

Хаштаг – това е ключова дума или фраза, маркирана със символа „решетка“. Ето няколко примера за хаштагове: #копирайтър, #сайт, #котенца, #cool и т.н. С помощта на хаштаговете потребителите на социалните мрежи групират тематични послания и създават информационни канали. Маркирайки с хаштаг собствения си постинг, авторът го включва в съответния канал.

Повечето от най-популярните социални мрежи, включително Facebook, Twitter, Google+, YouTube и други, поддържат функцията за хаштаг. Отбелязаните със знак „решетка“ ключови думи след публикуването на съобщението се превръщат в активни хиперлинкове. Натискайки линка, потребителят получава списък с препратки, маркирани със съответния хаштаг.

Как да използвате хаштаговете

Хаштаговете увеличават обхвата на аудиторията, повишават разпознаваемостта на марката, помагат за привличане вниманието на клиентите към някакво събитие или тенденция. Друго нещо е, че далеч не всички знаят как да използват хаштаговете на практика. Препоръките по-долу ще помогнат да попълните знанията си.

Как да изберете хаштаг

 • Правилният подбор на ключови думи е половината от успеха при използване на хаштагове. Представете си следната ситуация. Вие публикувате във Facebook пост за оптимизация на уеб сайтове. За да ви забележат потребители, интересуващи се от оптимизация, вие добавяте таг #SEO. В този случай, обаче, съдържанието ще остане практически незабелязано, тъй като указаният хаштаг се ползва и от англоезичната аудитория на Facebook.
 • Избирайки хаштаг, се поставете на мястото на целевата аудитория. Помислете, какви ключови думи използват при търсене вашите потенциални потребители или клиенти. Вашата публикация трябва да съвпада с очакванията на потребителите.
 • Избягвайте използването на твърде общи ключови фрази. Най-простият пример – хаштагове #маркетинг и #СЕО. Ако вашата целева аудитория са оптимизатори, достатъчно е да се използва специфичната ключова дума „СЕО“. А ако вашето съобщение трябва да видят потребителите, които се интересуват от маркетинг в най-широкия смисъл, то тогава използвате съответния етикет „маркетинг”.
 • Задължително проверявайте избраните хаштагове. Например, ако вашата компания продава изкуствени торове, не бързайте да използвате хаштаг #тор. Той е популярен сред феновете на анонимната комуникация в интернет и като скандинавски бог, но за вашата публика не би бил релевантен и интересен.
 • За проверка на ключовата дума използвайте функцията за търсене по хаштагове, която поддържат популярните социални мрежи. Например, за да проверите дали подхожда хаштаг #пиле за публикуване в Google+ за реклама на страхотна рецепта с пиле от вашият ресторант, използвайте формата за търсене в горната част на страницата.

Колко хаштага да използвате

 • В социалните мрежи, ориентирани към визуалното съдържание, е прието да се маркират съобщенията с голям брой етикети (тагове). С всяка нова маркировка броят на показванията за публикацията се увеличава.
 • Обаче, в мрежите, ориентирани към смесено съдържание, този подход не работи. Потребителите възприемат съобщения с много хаштагове като спам. Освен това, големият брой хипервръзки в съобщението намалява нейната читаемост, разпознаваемост и външен вид.
 • Публикувайки съдържание във Facebook, Google+, Twitter, използвайте не повече от 1-2 тага. Освен това, минимум половината от вашите публикации не трябва да съдържат хипервръзки. Хаштаговете отвличат вниманието на потребителя от съдържанието на публикацията, така че не е добре да ги включвате при всяко публикуване.

Как да увеличите обхвата на аудиторията с помощта на хаштагове

Използването на хаштагове за увеличаване на обхвата е подобно на използването на ключови думи при нормалното търсене и контекстната реклама. Например, ако продавате кухненски мебели, използвайте за PPC (Плащане на клик) кампании израза „мебели за кухня“. А за да увеличите обхвата и за потребителите, използващи специфични търсения, можете да включите в кампанията, например, израза „мебели за вградена техника“.

Въпреки това, PPC кампаниите и търсенето чрез търсачките имат и съществени различия с използването на хаштагове. С помощта на нискочестотните ключови думи можете да намалите разходите за контекстна реклама и да увеличавате обхвата. И тук е разликата – в качеството си на нискочестотни ключовите думи хаштаговоте не са подходящи. За да забележат потребителите вашето съдържание, то етикетите трябва да бъдат популярни. Моля, обърнете внимание още веднъж – за повишаване обхвата на аудиторията трябва да използвате най-популярните етикети.

Популярните хаштагове често са твърде общи обаче. Поради това броят показвания на съдържанието ви остава нисък, въпреки увеличаването на обхвата. Този проблем може да се реши чрез комбиниране на етикетите (таговете). Включвайте в един пост два тага. Единия от тях трябва да бъде общ и популярен, а вторият по-специфичен. Например, можете да включите в публикацията общ етикет #маркетингинтернет и по-конкретният #интернетмагазин.

hashtagove-kak-da-gi-izpolzvame

Как да организирате публикациите с помощта на хаштагове

Ако продавате няколко продукта, то със сигурност опитвате да представяте всеки един от тях в своите публикации. Проблемът е, че повечето от вашите настоящи и потенциални клиенти се интересуват само от етикета за продукта, който използвате или планирате да използвате.

Например, някоя си Easy Bank продава на клиентите си ипотечни и потребителски кредити, депозити и терминални услуги. Маркетинг експертите на банката могат да използват в публикациите два хаштага. На първо място съдържанието може да се отбележи с таг на марката #easybank. На второ място да се организира публикуването е възможно с помощта на специфичните етикети #ипотека,  #потребителскикредит и #депозит. Моля, обърнете внимание, че в този случай като специфични систематизиращи хаштагове се използват достатъчно популярни ключови думи от общ характер. По този начин те не само помагат за рационализиране на постовете, но и увеличават обхвата.

Как да демонстрирате креативност с помощта на хаштаговете

В повечето случаи хаштаговете се използват, за да се подобри видимостта на съдържанието. Понякога, обаче, тагове демонстрират креативността и могат да са начало на нови тенденции. Заслужава да се отбележи, че универсални рецепти за използването на етикети за демонстрация на креативност и създаване на нови тенденции не съществуват. По-скоро в този случай показвате, че мислите и действате нестандартно. Ако имате късмет и новият хаштаг стане популярен, той дълго време ще работи за вашия имидж.

Това, което прави хаштаговете ефективен инструмент за SMM

 • Хаштаговете могат да повишат видимостта на съдържанието ви и да разширят аудиторията. Но също така могат да подразнят потребителите на социалните мрежи и да ги накарат да се отпишат от страницата ви.
 • Ефективността на използването на тагове зависи от способността да изберете правилните ключови думи. Трябва да намерите златната среда между популярност и специфичност на хаштаговете.
 • Ползата от прилагането им зависи от умението да се дозират ключови думи. С помощта на максимум един-два тага при публикуване, вие изпълнявате маркетинговите си цели и не рискувате да ви приемат за „спам“.
 • С помощта на нестандартен хаштаг можете да започнете нова тенденция и да привлечете допълнително внимание към вашата марка.

А какви хаштагове използвате вие, за да увеличите видимостта на съдържанието си?Коментар ?