Дузина съвета как се пишат текстове за уеб сайт

Кой сте вие? Собственик на сайт, самостоятелно пишещ в него статии? Или копирайтър, от който от време на време искат да напише „нещо интересно и полезно“ без зададена тема? Случвало ли се е да има моменти, в които не знаете какво да разкажете на широката аудитория? Ако сте отговорили с „да“ – тази статия е за вас.

За какво да пишете, когато спешно трябва да подготвите текст за сайт, но в главата ви е пълна тишина и няма конкретна задача? Предлагам няколко идеи за копирайтъри – тези, които са избрали свободната практика пред компютър.

Писане на текстове за уеб сайт – 6 съвета за избора на стил

Ако ви е трудно да изберете тема, то смело наберете в търсачката ключови думи от семантичното ядро на вашия ресурс, добавяйки думата „форум“. Ще ви се предостави огромно количество въпроси – четейки ги, ще измислите не една, а поне 10 теми. Ще ви остане да оформите въпросите и отговорите под формата на статии.

Много хора не знаят в какъв стил може да се пише текст за уеб сайт. Стиловете могат да бъдат различни. Искате ли да ги научите?

 1. Измислете история. Разкажете за нещо, случващото се с вас или ваши познати. В стил, в който се пишат лични дневници.
 2. Напишете текст за сайт под формата на отзив. Например, вашият блог е за пътуване. Опишете всяко пътуване, поставяйки акцент върху хотелите, техните удобства от вашата гледна точка.
 3. Вземете интервю. Със сигурност сред вашите познати има хора, с които споделяте общи интереси. Направете си списък с въпроси и му предложете да отговори. Ще остане само да редактирате.
 4. Дайте ценни съвети. Вашият ресурс (сайт, блог) е посветен на развитието на детето? Отлично! Споделете съвети с тези, които ги очакват. А ги чакат – в противен случай при вас не биха идвали регулярно посетители.
 5. Разкажете за негативен опит. Напишете как някой от вашите познати е останал недоволен от покупка поради редица допуснати грешки и поставете текста в сайта – притокът от нови посетители е гарантиран!
 6. Направете инструкции стъпка по стъпка – „Как да отслабнете без да се изтощавате с диети?“

6 съвета как се пише текст за уеб сайт

Стил и тема са избрани. Как да накарате хората да прочетат статията до края? Няма да е със сила…. 6 абсолютно прости техники ще помогнат да задържите вниманието на читателя до последната точка. Какви са тези трикове, вие как мислите?

 1. Завършвайте абзаците с въпроси. Това е един отличен начин да накарате да се чете по-нататък – отговорът е, това което читателят иска да разбере!
 2. Пишейки текст за сайт, добавете в него история от живота на някоя историческа личност. Интересът към вашата статия ще се повиши.
 3. Направете акцент върху себе си. Буквално в две изречения. Реалният опит винаги е по-интересен от сухата информация. Можете дори да започнете писане на текст за сайт така: „Здравейте, казвам се X, искам да ви разкажа една моя история“.
 4. Нека читателят мисли за себе си. За да направите това, използвайте думата „спомнете си“ или „представете си“. Представяйки си и спомняйки си, той ще чете до края. Тествано и работещо.
 5. Водете с невидимия читател беседа. Например, започвайте всички постове с думите „Здравейте“.
 6. Опитайте да напишете „от противоположните“ текстове за уеб сайт. Не съвети как да намерите нещо (място, адрес, магазин), а кажете как да се изгубите. „10 грешки при пътуване с дете“ е някак по-интересно, отколкото „10 съвета за организиране на пътуване с дете“.

Бъдете сигурни, че при писане на текстове за сайтове най-важното е началото. Не се страхувайте, че в мрежата вече много пъти са писали по темата. Колкото хора – толкова мнения. Статията със сигурност ще бъде интересна и полезна за някого. Късмет!

Коментар ?