Основни правила при писане на статии от копирайтър

Как трябва да се пише статия

Всякакви сладки подробности, факти, цифри, детайли (ако, разбира се, не са прекалени) правят текста жив и очарователен.

Как се пишат статии по задание, как да направим своите текстове привлекателни от гледна точка на тяхната продажба? Ако сте начинаещ, е добре да следвате списък с конкретни препоръки, за да се превърнете в успешен копирайтър.

Основните участници в поръчката на текстовете са две групи хора: купувачите им (клиентите, които ги поръчват) и копирайтърите, които пишат тези текстове и реално ги продават. За първите, да поръчат написването на статия, е начин редовно да се сдобиват с качествено съдържание от човек, който знае как да пише текстове. За вторите – отличен шанс за получаване на достоен и защо не стабилен доход.

Като се има предвид конкуренцията на пазара на съдържание, да се смята, че регулярното писане на статии по поръчка е достъпно за всички и всеки, би било върхът на наивността. За да се сдобие с постоянен клиент/клиенти, които системно да поръчват текстове за сайт, копирайтърът (особено начинаещият) трябва доста да се потруди. В края на краищата, трябва да разграничи по някакъв начин себе си от голямата маса желаещи също да продават текстове.

Е, как да направите писането на текстове по поръчка основен източник на приличен доход? Нека разберем!

Задължителни правила

Правило №1. Грамотност.

Понякога остава впечатление, че съдържанието на някои сайтове е сякаш създадено от ученици начален курс: грешки, грешки и отново грешки. При това ужасно нелепи! И най-различни: и правописни, и пунктуационни, и стилистични. Дори в думи и изречения, които на пръв поглед не носят в себе си някаква граматическа или синтактична сложност. Уви, има хора, които не познават елементарните норми на книжовния език и са налице всички споменати проблеми.

Не забравяйте, че писането по поръчка изисква грамотни текстове!

Как да постигнем това?

 1. Първо, трябва да имате добър училищен фундамент. Без тази задължителна основа едва ли можете да разчитате на успех в писателския занаят.
 2. Второ – много да сте чели и да четете. Особено художествена литература, която ще помогне за увеличаване на вашия речников запас и ще създаде у вас усет към красивия текст.
 3. Трето, в процеса на писането на статии по поръчка трябва винаги да ползвате справочници, речници и т.н.

Правило №2. Разбиране.

За да пишете по поръчка качествени текстове, трябва поне малко да се ориентирате в темата, по която пишете. Но как да постъпите, ако не ви достигат знанията за изпълнение на поръчката? Вариантите са два:

 • да се справите;
 • да се откажете от заданието.

Да се справите и навлезете в темата можете (дори трябва) с помощта на клиента. Помолете го да даде линк към прилични подобни материали или лични бележки. Отделете няколко дни, за да ги разучите и после нахвърлете груб вариант на текста.

Можете, ако прецените да изпратите първа чернова на статията на клиента (не забравяйте да го предупредите, че това е груб вариант, а не окончателен) с молба да оцени нивото на компетентност на материала (точно компетентност, а не стил, грамотност и други). В случай на положителна оценка, напишете окончателен вариант и изпратете текста за проверка.

Не бива да приемате работни поръчки на статии от областите, от които съвсем нищо не разбирате. Ако това, разбира се, не е евтина халтура и клиентът няма претенции към качеството на текста. Тогава, както се казва, сам си е виновен.

Правило №3. Стил.

Мисля, че е ясно, че за написването на статия за сайт на банка и блог за пеперуди, се изискват различни неща. В главата на посетителят вече има образ какво очаква да намери в сайта. Той очаква да види текстове в определен стил.

И трябва да види именно тях.

Вашата статия (статии) трябва да отговаря (отговарят) на стила на сайта, за който пишете (освен, ако не е уговорено изрично друго с клиента). Не бъдете мързеливи, поинтересувайте се, посетете клиентския сайт и го разгледайте. Според тематиката и сферата на дейност, създайте текстове в подходящ стил. Или изискайте желания от клиента стил предварително.

Правило №4. Лаконичност.

Основният бич за много начинаещи (и лоши) копирайтъри – прекалената, излишната многословност.

При лошите копирайтъри тя е необходима за броя на символите (при поръчване на статии обикновено се посочва техният размер в знаци/думи и се прибягва до ненужна многословност като се простират едни чаршафи без край и смисъл). Начинаещите копирайтъри ползват много думи, когато не могат ясно да структурират мислите в своите текстове и да пишат само по темата на статията. Много често те се опитват да опишат в детайли всяко нещо в текста. Което го превръща в някакъв объркан поток на съзнанието, в който е трудно да се ориентира дори авторът му.

Придържайте се към основната тема като опитвате да сте максимално информативни, изчерпателни, ясни, но без твърде много обяснения. В противен случай на сериозни приходи не се надявайте, тъй като и поръчките ви ще идват от клиенти, търсещи евтин пълнеж.

Правило №5. Простота.

Практически при всяко задание, колкото по-опростено е написан окончателният текст, толкова по-добре.

Защото в повечето случаи става въпрос за статии за сайт на някаква фирма, предлагаща стоки или услуги, корпоративен сайт, а не текстове в научно списание.

Например, статии за сайт на строителна фирма. Те трябва да разказват на посетителя му за продуктите на тази организация – жилища, построени от нея. И не да се говори за това колко строителни крана има фирмата или какъв е състава на бетона, който са използвали строителите, а къде се намират тези домове, какво има в тях и колко струват.

При това, всичко да е разказано бързо и ясно. Тоест просто.

Правило №6. Структура.

Понякога статиите, написани по поръчка, могат да имат внушителен размер по съвсем обективни причини (това може да е подробна инструкция, самоучители и т.н.). Как в този случай да се направи четенето лесно и приятно?

Трябва да структурирате текста.

Голямата статия трябва да се раздели на смислови блокове. Всеки блок трябва да има заглавие, в което накратко да се предаде същността. Читателят, който ще премине набързо с поглед по статията, от заглавията трябва да успее да получи ясна представа какво ще му даде тази статия и има ли в нея информацията, която му е нужна.

Също така, всеки текст трябва да бъде разделен на логически части – по абзаци. Една мисъл – един абзац. Мислите, както казахме по-горе, трябва да се излагат колкото е възможно по-ясно и кратко. Съответно и абзаците трябва да бъдат колкото е възможно по-опростени и кратки.

Различните елементи на форматиране ще направят четенето на написаната от вас статия още по-удобно.

Например, по-добре да не изброявате със запетая, а да направите списък:

Сайтът Х е добър, защото е:

 • с безплатна доставка;
 • ниски цени;
 • удобен.

Важни части от текста (определения, цитати и др.) може да подчертаете с удебелен шрифт, наклонен или да подчертаете.

Главните мисли на статията може да са отделно от основния текст:

 • да отделите с по-голям шрифт;
 • да промените неговия цвят и т.н.

Като цяло само монотонен текст изморява! Вярно е, че и твърде претрупания откъм оформление текст също не е подходящ. Всичко трябва да бъде с мярка и на място.

Правило №7. Уникалност.

Текстовете в интернет трябва да бъдат уникални, както от гледна точка на посетителите на сайтовете, така и от гледна точка на търсачките.

Т.е. читателят трябва да види, че информацията в статията в този ? вид, не е срещал другаде. Това може да бъде:

 • оригинално поднасяне на материала;
 • друго тълкование и оформление на факти;
 • различен поглед върху събития и т.н.

Това може да бъде дори описание на всички известни и вече не веднъж споменавани неща, но „подправени“ с личното ви мнение и вашите лични изводи.

Търсачките също трябва да се убедят, грубо казано, че думите написани в текста ви, специално в тази последователност, не се срещат никъде другаде в интернет. Към днешна дата търсачките различават дори и „лесното“ пренаписване (замяната на думата със синоними).

Добрите текстове за уеб сайт се пишат, отчитайки се тези два „типа“ уникалност!

Лошите или игнорират уникалността въобще, или вземат под внимание само единият „тип“.

Това са основните правила за писане на добри статии. Ако ги следвате, доста бързо ще се преместите в категорията копирайтъри „над средното ниво“, което ще ви осигури за дълго време задания, поръчки на текстове.

Коментар ?