Копирайтинг – примерни текстове и разбор на грешките

копирайтър, копирайтинг

При избор на копирайтър един от най-важните етапи е оценка на неговото портфолио. Тоест, трябва да се оцени неговата работа на копирайтър и примерните текстове, които той е писал за други сайтове. Това ще ви помогне да разберете колко е грамотен като автор, какъв е неговият стил, какъв е изказът му и как той представя текстовете, а и писал ли е вече на нужните ви теми?

Но как да се оценят копирайтърите по примерните текстове или статии? Какво трябва да бъде качеството на текста, на какво да обърнете внимание? След анализ на работата на търсените копирайтъри, може да се заключи, че качествените текстове и статии се отличават със следните характерни особености.

Структурираност

Потребителите са склонни да отделят все по-малко време за прочит на текст, статии в интернет. Затова текстът трябва да може да се чете „по диагонал“, за което му е нужна добра структура. Задължително трябва да има:

 • подзаглавия, разделящи текста на смислови блокове;
 • списъци: номерирани или маркирани;
 • отбелязване в курсив (Italic) или удебеляване (Bold – умерено).

Като пример за копирайтинг работа с добра структура може да се счита за тази статия. Прочитайки предишния абзац, вие със сигурност сте запомнили трите думи, маркирани с удебелен шрифт в списъка. Това са основните моменти, над които като автор съм искала да акцентирам и привлека вниманието в текущия блок.

Съгласете се, че структурираният текст се възприема по-добре, отколкото, да речем:

„В удачната статия винаги има добра структура, вследствие на което тя се чете лесно по диагонал. За да направите вашият текст такъв, използвайте подзаглавия преди всеки смислов блок, маркирани или номерирани списъци, отделяйте с удебелен шрифт или курсив моментите, които ви изглеждат важни, но не прекалявайте с подобно форматиране.“

Уловихте ли основната мисъл, запомнихте ли нещо от обясненията, изложени в последния пример за текст от копирайтър? И особено важно – колко време сте отделили за разучаване дори на най-обикновен материал, изложен под формата на подобен сбит чаршаф?

Информативност

Потребителите влизат в сайта с конкретни въпроси, търсене на информация, на които текстът трябва да отговори, иначе той е безполезен. В добрата статия или текст за сайт ще забележите:

 • минимум излишен текст, пълнеж от общ характер „бла-бла“, знаете;
 • максимум конкретика.

Освен реална помощ на потребителя (отговор на въпрос), информативните текстове с конкретни факти предизвикват доверие към сайта, в който те са поставени, допринасят за повишаване на лоялността към вас, фирмата/компанията, онлайн магазина.

Запознайте се със следните примери на текстове от копирайтъри:

 1. „Кантарът анализатор на теглото позволява контрол на телесното тегло, инфо за процента костна плътност, мускулна маса, ниво на вода в организма, на мазнини (от обикновените и висцералните). Благодарение на това Вие можете да следите състоянието на организма си, ефективността на тренировките, навреме да откриете проблем (например, дехидратация) и да предприемете съответните мерки.“
 2. „Нашият кантар-анализатор е революционно решение в сферата на контрола на телесното тегло и работата на целия организъм. Закупувайки този уред, Вие винаги ще знаете какво се случва в тялото Ви, по-ефективно ще тренирате, навреме ще предприемете мерки при откриване на никакви разстройства или нарушения.“

От коя фирма или онлайн магазин, публикували някой от посочените по-горе текстове, ще закупите кантар-анализатор?

Ориентираност към хората

Можете да разгледате множество примери на статии за SEO-копирайтинг и ще видите, че авторите често забравят едно важно правило: да пишат на първо място за хората. Следователно текстът трябва да бъде разбираем и близък именно на хората, а не на търсачките. А това означава, че в текста, статията трябва да:

 • няма спам или поне преоспамване. Да не се допуска прекалено честото използване на ключови думи и/или думи с един и същ корен;
 • да има естествено включване на ключови думи и фрази. Преобразувайте фразата така, че думите в нея да имат естествен ред.

Например, ключът „копирайтър София цена услуги“ може да използвате под формата на „цени на копирайтърски услуги в София…“

Съответствие на стила на тематиката

В копирайтинга има много трикове, похвати как най-добре да се поднесе информацията, кака да се подтикне читателя към покупка и т.н. Самите текстове могат да бъдат сухи (публицистични), художествени, мотивиращи и др. Но важно е стилистиката и използваните от вас прийоми да отговарят на тематиката.

Да анализираме следните примери на текстове от копирайтъри:

 1. „Този възхитителен лак за коса дълго време съхранява формата на Вашите прекрасни букли. Ще се насладите на еластичността на буклите си и техният омаен блясък“.
 2. „Това превъзходно лепило за тапети за дълго ще закрепи тапетите за Вашите стени. Той толкова равномерно се разпределя по повърхността, че Вие ще се насладите на всяка минута от работата с него“.

В кой от примерните текстове на копирайтър художественият стил е по-уместен и в кой по-добре би било да използвате по-сух?

Резюме

При избор на копирайтър за вашия сайт, не бъдете мързеливи и разгледайте поне 2-3 статии, текста от портфолиото му. И, ако някой пример на текст, ви е харесал по стил, структура и съдържание, може така и да уточните: „Имам нужда от текст, статия като еди коя си от вашето портфолио“.

Примери за работата ми като копирайтър можете да видите в раздела „Портфолио„.

Коментар ?