Как един копирайтър да пише на различни теми

kak-edin-kopiraytar-da-pishe-na-razlichni-temiВсички сме чували клишето, че един добър копирайтър е преди всичко човек с богата обща култура. И всъщност това… е вярно. Копирайтърите, които пишат умело на различни теми, са винаги търсени и затрупани с поръчки.

Но откъде те могат да черпят постоянно своето вдъхновение? Много е трудно да се напише интересна статия, ако не сте запознати с дадена тема и нямате поне основни познания в тази област. Разбира се, можете да намерите няколко статии в интернет, да ги изчетете и сдъвчете информацията като вземете нужните материали, но много често тези текстове се оценяват от клиентите като ниско качество.

Как да се научите да пишете на всякакви теми и възможно ли е, освен това, винаги да сте интересен за читателите?

В тази статия ще откриете някои практически съвети, които ще ви помогнат да се превърнете в широкопрофилен копирайтър. Може да ги знаете, но нищо не пречи да си ги припомните. Включени са само тези препоръки, които са изпитани в практиката.

kak-edin-kopiraytar-da-pishe-na-razlichni-temi3

1. На първо място – натрупайте базови познания!

Ако трябва да напишете поредица от статии, посветени на една и съща тематика (примерно, често търсен копирайтинг на тема компютри), желателно е да получите базови познания по нея:

  • принципът на работа;
  • състав и видове;
  • къде се прилага;
  • свойства и функции.

Овладявайки веднъж познания по темата, можете да спестите много време за в бъдеще и да си осигурите интересни и качествени материали. Не се ограничавайте до един източник и не обръщайте внимание на рейтингите на сайтовете – основното е качеството на информацията.

2. Създавайте и използвайте собствени шаблони

Създавайте и използвайте определени шаблони. Така например, често пишете статии на туристическа тематика. Трябва да се опише конкретен хотел, курорт и т.н. Създайте гръбнака от няколко изречения с важна информация. Всяко изречение ще се явява нов абзац. Икономията на време при писането на статии, използвайки шаблони може да стигне до 30%. При това качеството абсолютно няма да пострада.

3. Направете си картотека или тематични папки

Създайте тематични папки с вашите статии с цел по-добре да се ориентирате и бързо да намирате нужната информация. Практиката показва, че много от задаваните ви теми често се припокриват, така въз основа на ваши статии ще можете да създавате нови, не по-малко интересни. Картотека на статиите ви е най-добрата база данни за търсене на вашия компютър.

4. Ако не сте толкова работоспособен на всякакви тематики, намерете си партньор!

През последните години някои копирайтъри успешно си обменят теми. Разбира се, всичко е изградено на доверие и да намериш читав колега не е никак лесна задача. Но ако намерите надежден партньор и вашата, и неговата ефективност ще се увеличи. Например, вие сте добре подкован в областта на техниката, а вашият партньор в областта на медицината.

Клиентите предпочитат да работят с постоянни изпълнители и затова ви предлагат все по-нови и по-нови теми. По този начин копирайтърите ще могат едновременно да поемат по-широк тематичен спектър от поръчки и в същото време по-голям обем за по-кратък срок. Ще могат да си помагат взаимно при сложни теми.

5. Пишете статии за продан на такива теми, които добре разбирате

Така ще развиете потенциала си и ще си осигурите доходи за бъдещето. Или така наречената тясна специализация – колкото повече навлизате в дадена тематика, толкова повече се усъвършенствате в нея. Повечето копирайтъри са успели именно чрез продаваемите си статии, а не с тези, които пишат за удоволствие.:)

6. Научете се да пишете от нулата!

Не забравяйте, че качественото пренаписване е много тежък и изискващ време труд. По принцип това се прави само по поръчка. Не си струва да копирате статията и да се опитвате да я преправяте. Това занимание много бързо психически ще ви измори. По-добре напишете статията от нулата и след това я редактирайте, ако се наложи. Тогава работата ви ще бъде качествена и приятна за вас.

Повече статии, полезни за копирайтъра, можете да намерите в категорията „Аз, копирайтърът”.

Коментар ?