Обратно на работа или как копирайтърът да поддържа целеустременост

obratno-na-rabota-ili-kak-kopiraytarat-da-poddarzha-tseleustremenost

Празниците свършиха и трябва да приберем мързела в гардероба. Налага се обратно връщане към ежедневните копирайтърски задачи, като се предполага, че след дългата почивка трябва да сме изпълнени с енергия и ентусиазъм за покоряване на ежедневието. Така ли е обаче?

Оказва се, че ако ви липсва целеустременост в действията като цяло, надали почивката, пък макар и дълга, ще помогне да правите, каквото и да е. При липсата на целеустременост човек винаги си намира извинение за неизпълнението на дадено действие. Лошо развитата целеустременост се оказва сериозна пречка в работата на копирайтъра и не само.

Как един копирайтър да поработи сам над себе си, за да развие целеустременост?

  • Работата трябва да носи удоволствие

За каква целеустременост може да става дума, ако всеки ден принуждавате себе си насила да се занимавате с омразни вам дела!

Дори ако действията ви са наглед незабележими и изглеждат прозаични, то трябва да се гордеете с работата си и да се чувствате полезни. Без удоволствие и интерес в действията всяка цел ще бъде забравена, колкото и желана да е.

  • Никога не се отказвайте от получаване на нови знания

Човек се учи през целия си живот – от раждането до старостта. Макар често да излизаме с оправданието, че „нямаме време за нищо”, спомнете си как сте се почувствали след като са успели да се справите с нова за вас компютърна програма, например. Със сигурност са ви изпълнили приятни емоции и възхищение от собствените способности. Научаването на нещо ново е чудесен стимул за собствената мотивация и помага на копирайтъра да развие целеустременост.

obratno-na-rabota-ili-kak-kopiraytarat-da-poddarzha-tseleustremenostТук правим леко отклонение – всяко умение, което придобивате чрез знания предполага получаване на прилично възнаграждение. За съжаление в реалността не се случва винаги така. В действителност всеки човек изпълнява маса безинтересни и скучни задачи, противно на собствената си воля, приближаващи го до заветната цел. За да не излезете от правия път и да се откажете по средата, концентрирайте се върху крайния резултат.

Например, ако възнамерявате да получите допълнително образование, квалификация, знания – представете си колко ще се увеличи стойността ви като копирайтър и заплащането за това съответно. Нарисувайте във въображението си картина на тези блага, които ще сте в състояние да си позволите, имайки прилични доходи вследствие на уменията и способностите си.

  • Целеустремеността изисква умението да се концентрираме върху изпълнението на задачи от всякаква сложност

Така че по време на работа избягвайте крайно разсейващи моменти. Например, изключете мобилния си телефон (или поне го сложете на безшумен режим), спрете телевизора, опитайте да не се разсейвате с кликания в социалните мрежи, да си проверявате мейла на всеки пет минути и т.н. Между другото, едва ли има човек, който да отрече, че престоят в социалните мрежи поглъща маса полезно време и не позволява да се съсредоточим върху текущата си дейност. В резултат на това често не само не успяваме навреме да приключим копирайтърското задание, но и губим интерес към работата.

  • Поощрявайте сами себе си с подаръци от време на време

obratno-na-rabota-ili-kak-kopiraytarat-da-poddarzha-tseleustremenostРаботата на копирайтъра може да се отнесе към нещо толкова целенасочено като маркетинга, но в същото време е една типично творческа работа. А творчеството, както знаем, не търпи принуди и определеност. Поради това, за да не попаднете в капана на безличността като копирайтъри – поощрявайте сами себе си с малки подаръци.

Разбира се, не прекалявайте, не се увличайте твърде в мечтания, за да не стане така мислите за подаръците да надделяват над желанието ви за работа. По принцип постигането на крайния резултат също може да се възприема като награда и не е задължително тя да е материална. Научете се да изпитвате наслада от добре свършената работа – още един бонус в копирайтърската ви биография!

Коментар ?