Какво отличава добрият копирайтър от лошия?

kakvo-otlichava-dobriyat-kopiraytar-ot-loshiyaУмението красиво да излага своите мисли?

Вродената интелигентност?

Грамотността?

Вниманието към детайла?

Четири пъти „не”.

Добрият копирайтър се отличава с упорство.

Лошият копирайтър спира. Добрият продължава да се движи напред. Ето, това е разликата.

Какво прави един добър копирайтър?

  • Добрият копирайтър непрекъснато практикува. Той се задълбочава, потъва в темата, пише и редактира, докато материалът не се превърне в професионален. Понякога това отнема часове и дори дни.
  • Добрият копирайтър спокойно приема всяка критика и казва искрено благодаря, ако тя му е била полезна. Той слуша внимателно и околните, и своя вътрешен глас – въз основа на това се опитва да пише още по-добре.
  • Добрият копирайтър отдавна се е примирил с факта, че първата чернова в някои случаи трябва да се пренапише и усъвършенства, както и в това, че продуктивността зависи не от вдъхновението, а от ежедневната работа, постоянството, усърдието и поназнайването на някои професионални трикове.
  • Добрият копирайтър пише добри текстове, защото искрено обича работата си. Той разбира, че това е повече от професия. Това е призвание, зов свише. Той просто не може да не пиша.

Какво отказва да прави лошият копирайтър?

  • Лошият копирайтър отказва да признае, че е лош. Той е убеден, че нивото на неговите умения е достигнало абсолютния предел, така че не може да губи време да редактира и още повече да пренаписва своите текстове.
  • На пръв поглед може да се каже, че го ръководи високомерието, но в действителност тук се крият други чувства – мързел, нежелание за излизане от зоната на комфорт и страх (страх от изразходването на повече сили, усилия и особено силно от провал).
  • Струва ли си да се говори как лошият копирайтър възприема критиката? Правилно, той въобще не я възприема. И защо? Кой и какво може да го научи? Той вече 5 години работи като копирайтър, написал е хиляди статии на различни теми и знае как да направи текста „продаващ“:

Не сте харесали моя текст?

Много правописни грешки?

Повърхностно засягане на темата?

Какво изобщо разбирате вие от текстове, не ме учете!

Как да станете друг?

Много посредствени копирайтъри мислят, че са истински професионалисти. Упорити и самодоволни, те дори не планират да се променят. Когато от тях се иска пренаписване на статия или да направят редакции в текста, повечето от тях се обиждат – „клиентът е твърде придирчив“, „не разбира идеите на автора“, „не оценява таланта ми“ и т.н. И като цяло те мразят да получават обратна връзка (фийдбек) от клиента и го питат само, за да отбият номер, а не за да подобрят своя текст.

Добрият копирайтър винаги е скромен, готов е да влезе в диалог и да изслуша критиката. Въпреки своето умение, той с цялата си сериозност подхожда към процеса на писане и редактиране на материалите. И в каквито и трудни обстоятелства да се намира, той ще продължи да пише и да развива своите умения.

Дошло е време да направите избор

Да се промените или да останете същите?

Да пробягате километър повече или заедно с всички да седнете на земята и да си почивате?

Да бъдете упорити и решителни или да бъдете като повечето?

Избирайки вторият вариант – да останете в обичайната си зона на комфорт, ще пишете безполезни текстове и ще се наслаждавате на своята „гениалност“.

Избирайки първият вариант, ще трябва да се научите на скромност и да започнете усилено да работите. Това е мое лично убеждение, но аз съм абсолютно уверена в това, че именно със скромността започва развитието. Благодарение на нея възниква желанието да слушаш и да се променяш, да се трудиш и да ставаш професионалист в своята област. Така че…

  • Станете по-скромни и започнете да влагате душа във всеки свой текст.
  • Пишете и търсете критика, поправяйте се и се стремете да станете по-добри. Само така ще можете да станете по-добър копирайтър.

P. S. А какво мислите вие по този повод? С какво добрият копирайтър се различава от лошия? Споделете какво мислите в коментарите.:)

Коментар ?