Колко важна е уникалността на текста за класиране на сайта

Всички, които се занимават с популяризиране на уебсайтове, неуморно убеждават колко важно е качественото и уникално съдържание за сайт. Но не е ли преувеличено това и толкова ли е важна уникалността на текста?

Към интернет има нагласа като към място на безгранична свобода. Всички знаят, че кражбата е лошо нещо, но почти никой не смята, че копирането на съдържание е кражба. На иконата за авторско право и застрашителното предупреждение за забрана за копиране като цяло никой не обръща внимание.

Ctrl+C, Ctrl+V – ето пътя за създаване на съдържание за много сайтове. Често предупрежденията на оптимизаторите, че това е недопустимо и не бива да се прави, просто се игнорират. Те казват, че сайтът няма да излиза в резултатите от търсенето, но дали това е така? Копирайте някакво шаблонно или широко разпространено изречение и всяка търсачка ще изведе един куп сайтове, в които го има. Нима това е бан?

Там е работата, че този аргумент е неправилен от самото начало. Вие въвеждате заявка за търсене, именно заявка. И търсачката ви изкарва сайтове, релевантни на търсенето. Именно на тази заявка. Но целта на оптимизирането e да попаднете в топ позиции по ключови думи, а не просто да сте някъде там по релевантност, но на пета страница! Разгледайте сайтовете, които излизат на първа страница на Google при търсене по дадена ключова дума или фраза. Те са с уникално съдържание и вие няма да намерите там копи-пейст – всички текстове ще бъдат различни.

„И какво, ако ги копираме, щом тези текстове работят при дадените сайтове, значи и при нас ще заработят и няма ли да ни изведат напред?“ – изглежда закономерен въпрос. Може, но работата не е в уникалността, а именно в смисъла. Най-добрият начин да проверите това – практическият. Пробвайте. Направете го. За да не чакате и губите време в чакане на резултата, незабавно ще ви отговоря – вашият сайт ще попадне под филтъра на търсачките и вие изобщо няма да го видите в резултатите.

Роботите на търсачките обработват огромни количества и обеми информация, и когато видят, че тя се повтаря, то, ако може така да се каже, изпадат в негодувание. Повтарящата се информация не притежава за тях никаква стойност, съответно, вашият сайт е безполезен. Той не съдържа нова информация, а само обременява интернет, затова няма да се показва на потребителите и ще бъде все по-рядко посещаван от роботите.

Как се определя дали е оригинален текста

За съжаление, дори вашият оригинален текст може да се счете за копие, а този, който си го е присвоил, може да изглежда за търсачките горд собственик на уникално съдържание. Работата е там, че за източник се смята сайта, който първи е бил индексиран. И при вашият това да стане по-бавно, отколкото при нечестния конкурент.

Текстовото съдържание е най-важният източник на информация за вашия сайт, тъй като именно по него се определя релевантността при търсене. Така че, смело може да се твърди, че именно качествени текстове са в основата на класирането, популярността, придвижването на сайта от търсачките. Но също така не забравяйте, че целта на придвижването на вашият сайт е не да се хареса на роботите, а да се харесва на хората. В края на краищата хората ще станат ваши клиенти, така че текстовете трябва да бъдат още и продаващи, и полезни именно за хората.

Коментар ?