С какво информационните текстове се различават от продаващите

В този текст ще засегна отличителните особености при писане на информиращи и продаващи текстове.

Целта на написването

Основните задачи на информационните материали са повдигане на настроението на читателя и да му осигурят храна за размисъл. При това структурата и маниерът на поднасяне на информацията често не са от значение – важното е съдържанието да е информативно и лесно, леко за четене.

Продаващите текстове винаги решават проблема на потребителя, дават му прости и разбираеми рецепти. А за това те трябва да бъдат ясно структурирани, да съдържат и съответните фрази, подканящи към дадено действие (call to action). След като прочете този текст в потребителя се очертава една ясна картина: неговият проблем дори изобщо не е проблем! Той може да бъде лесно решен, ако се обърне към подходящата фирма или към компетентния специалист.

За да напишете класна информационна статия, трябва да прехвърлите 3-4 източника – понякога повече или по-малко, в зависимост от сложността на темата. Тук няма нищо сложно – ако, разбира се, умеете да работите с търсачките.

За подготовка за писане на текстове с цел продажба трябва да разучите не първоизточника, а бизнеса на клиента. А за това е необходимо:

 • внимателно проучване на сферата на неговата дейност;
 • да си пообщувате с представители на компанията или да ги помолите да попълнят бриф. В него те трябва да посочат предимствата на организацията;
 • да проучите конкурентната среда и целевата аудитория на възложителя.

Както виждате, писане на текстове за продажба изисква от копирайтъра по-големи усилия. Да минете само с познатите източници няма да стане – ще трябва наистина да вникнете в бизнеса на клиента.

Заглавие

При информиращата статия то може да бъде почти всякакво, включително съвсем не информиращо. Но, за да привлечете вниманието на читателите, заглавието все пак трябва да е максимално интересно и в същото време да отразява същността на цялата статия. Например:

 • Причини за поражението на наполеоновската армия през войната от 1812 година;
 • Как да направите къщичка за птици със собствените си ръце;
 • Философия на екзистенциализма: зараждане и основни принципи.

Заглавието при продаващите текстове трябва да решава проблема на потребителя, да му показва изгодата от покупката на стоки/услуги. Продаващите заглавия не винаги са кратки, но максимално съдържателни, често с призив за действие:

 • Искате ли да печелите 2 пъти повече, отколкото сега? Минете обучение в нашия Център и станете по-успешни!
 • Отстъпка 25% за всички търговци на едро на дрехи!
 • Измъчват ви болки в гърба? Запишете се на безплатна консултация при професора по мануална терапия!

Структура на текста

Единна и универсална структурна схема за информационни статии не съществува. Пишете така, че на потребителите да им е интересно – и спокойно може да пропуснете встъплението и да започнете веднага по същество. Или използвайте инверсивна композиция – в първият абзац направете провокативен извод, а след това разкажете как сте стигнали до него.

Продаващите текстове, напротив, трябва да се придържат при писане към ясна и последователна структура. Творческите експерименти могат да изиграят лоша шега и да затруднят, смутят читателите, без да се формира представа защо те наистина се нуждаят от вашите продукти или услуги.

Има различни концепции за създаване на продаващи текстове, но класическата схема е AIDA („внимание – интерес – желание – действие“). В текстови формат е, както следва:

 • кукичка;
 • ползата от продукта/услугите;
 • предимства на компанията;
 • призив за действие.

Тази схема наистина работи – тествано многократно!

Краят

Завършекът на информационен текст зависи единствено от настроението на автора. Правете глобални изводи, давайте полезни препоръки, анонсирайте излизането на нови материали по разписаната в статията тема. Пишете за всичко, което пожелаете – важното е самият текст да не е муден и скучен, иначе просто няма да бъде дочетен до финала.

Краят, финалът, завършекът на продаващите текстове задължително трябва да накара читателя да извърши целево действие – да направи поръчка, да се обади и т.н. В него непременно и органически необходимо е да добавите призив за действие, при това незабавно. Препоръчително е обемът на последния абзац да не надвишава 300-400 знака (символа) без интервалите – това е достатъчно, за да насърчите читателя към конверсионни действия.

Публикуване

Информационните статии са уместни в отделен раздел, в блог или в страница „Въпроси и отговори“. Но за целеви страници, където се предлагат стоки и услуги, те не са подходящи. И разбира се, текстове с информационно съдържание могат да бъдат публикувани в корпоративни или лични блогове – там те стоят и изглеждат съвсем на място.

Най-силният продаващ текст обикновено се поставя на началната страница на сайта. Също продаващият текст има място:

 • на всички целеви (ландинг) страници;
 • в категории „каталог“ на онлайн магазин;
 • отчасти на страницата „За нас“.

Пишете текстове за хората и ги публикувайте на подходящите страници! А ако не се получава или не сте уверени, че правите всичко правилно – обърнете се към професионалист.

Коментар ?