Копирайтър без блог е като обущар без обувки

Точно така възприемам копирайтър, който не пише текстове за собственото си класиране в търсачките. И не е важно с какво оправдавате себе си – с липсата на време или технически способности.

Да се води или да не се води блог е странен въпрос. Това е идеален начин да докажете на клиента какво представлявате като копирайтър.

Напоследък някои клиенти не се доверяват дори на текстовете в портфолиото. А да потвърдите авторски статии на клиентските сайтове е сложно. Например, аз не знам за случаи, когато продаващи текстове са публикувани с името на копирайтъра.

Ето три от най-популярните извинения да НЕ се поддържа блог:

1.    „Че какво толкова мога да пиша? Това ще бъде още един блог за изписаните истини за копирайтъри, а такива материали колкото искаш“.

Сериозно? Мисля, че това твърдят две категории копирайтъри. Тези, които търсят причина да не се занимават, вместо начини как да го направят. И по-успешни колеги – за да демонстрират превъзходство и да ви сложат на място.

Всяка истина, преминала през нас самите и подкрепена от собствения ни опит, придобива нови измерения.

А вашите материали, текстове, статии ще имат своя структура и стил, а може би за някого ще станат по-полезни и разбираеми, отколкото материалите на някои известни гуру-та.

2.    „Стига ми сайта-визитка, за да опиша услугите и предимствата си.“

Сайт-визитка е трудно да се класира в търсачките. Много по-трудно, отколкото сайт, подкрепен с блог. Без редовна актуализация на сайта със съдържание, той няма да се класира добре от търсещите машини, а придвижване чрез реклама струва пари, които обикновено един начинаещ копирайтър няма.

3.    „Нямам никакво време да поддържам блог, от сутрин до вечер пиша текстове по поръчка.“

Плътни ангажименти и много копирайтърски поръчки – това, разбира се, е добре, но уверени ли сте, че работите на комфортни цени? А може би е време да ги повишите и като цяло да минете на следващото ниво?

Блог е подходящия инструмент, за да направите най-сетне това. Блогът е като студентската книжка за студента: първо вие работите за него, а после той работи за вас.

Защо да пишете за копирайтинг

Стартирах блог, когато моят личен опит на копирайтър беше още в началото и по малки проекти. До голяма степен се развивах в движение, с развитието на блога. Ако погледнете първите статии, ще забележите разликата.

Темите за копирайтинг, съдържание за сайт, маркетинг, отношения клиент-копирайтър, избрах по три причини:

1.     Резултатите от търсачките все още са на първо място по важност за класирането на един сайт на топ позиции.

При мен често идват клиенти именно от търсачките (Google, Bing) по търсения, свързани с копирайтинг. Както написах по-горе, просто сайт-визитка със статични текстове за услугите ви бързо се превръща в „мъртъв“, трудно е да се класира без постоянно актуализиране на съдържанието. А постовете, статии в блога са идеалния вариант за това.

2.     Основната цел на постовете в блога е не само да помогна на други копирайтъри, но и да покажа своята експертност на потенциални клиенти.

При това се опитвам да съчетавам в блога статии за копирайтъри и клиенти. И забелязах, че добрият клиент надниква в блога ми, а после обмислено поръчва текстове.

3.     Чрез самите блог статии копирайтърът показва умението си да борави с думите.

По този начин показвам едно своеобразно портфолио, което бива разпознато от определен тип и ниво клиенти.

Алтернативни канали за популяризиране на услугите ви като копирайтър

Аз не отричам другите начини за популяризиране, но смятам, че не бива те да са основни. Нека да сравним възможностите на личен блог и други популярни канали за популяризирането на копирайтъра.

  • Социалните мрежи. Добре е редовно да напомняте за себе си, но не прекалено. И не е толкова удобно за представяне на портфолио и цялата информация за работа с вас на едно място. Случващото се и самия новинарски поток в социалните мрежи са твърде динамични, а алгоритмите постоянно се променят. Не казвам, че социалната мрежа не работи. Но просто няма как да се контролира.
  • Профили в различни платформи за фрийлансъри. На всеки е ясно колко трудно е да се пробие на пазара. Но там може да поставите кратко портфолио и текст за себе си с линк, който да давате на клиента. А и правилата на тези платформи се променят непрекъснато и безплатна услуга днес, утре може да е платена.
  • Гост мнения или постове. Сега е модерно да се наричат колонки или статии на гост-автори. Да, те покачват вашата експертност, но остават някак встрани. А сигурни ли сте, че потенциалният клиент ще направи стъпка по-натам да ви намери? И няма да се откаже междувременно, докато бъде готов да вземе решение.

Така че моето мнение е: трафикът трябва да води към вашия сайт. Площадка, на която законите определяте вие. Ваша територия, на която вие сте домакин.

Използвайте блога като основен инструмент, към който водят всички канали – социалната мрежа, споделянето, гост-постовете.

И между другото, още един тлъст плюс за копирайтъра – да види кухнята на популяризиране на бизнеса отвътре. Никога няма да можете да разберете целите на собствениците на сайтове и целите на текстовете така добре, както когато започнете да водите свой блог.

Вместо послеслов

В блога ми имаше възходи и падения, дълги периоди на мълчание, когато не ми се получаваше да пиша, но след това отново се връщах към него. И сега го водя с удоволствие и без фанатизъм. Така че, ако сте се заели сериозно с копирайтинг и за дълго, помислете, не е ли време да започнете да водите свой блог?

Коментар ?