Копирайтинг и минимализъм

„Съвършенството е достигнато не когато няма какво повече да се добави, а когато няма какво да се отнеме“

Антоан дьо Сент-Екзюпери

 

kopirayting-i-minimalizam Не крия, че поддържам минимализма в почти всички сфери на живота.  Смятам, че той ще се налага все повече и в копирайтинга за в бъдеще. Не е изненада, че и в текстовете може да се приложи аксиомата „малкото може да е повече”. Разбира се, дългите текстове несъмнено имат своето място за целите на SEO и маркетинга. Дългият текст е по-внушителен и ангажиращ съзнанието от един слоган, примерно. Много по-информативен и занимателен. Въпреки това тенденциите показват, че се търсят все по-кратки и съдържателни форми на писане.

Нарастващата роля на технологиите за намаляване размера на продаващия текст

Модерните технологии ни карат да вярваме, че ако не сме в състояние да съберем посланието си в няколко изречения, то тогава това, което имаме да кажем, няма защо да бъде казано.

Twitter, например, ни дава само 140 знака, в които да изложим нашите мисли или да представим бранда си. Възходът на смартфоните ни запозна с микроблогинга, даващ ни възможност да пишем кратки публикации в блога от мобилните си телефони и да ги публикуваме в нашия уебсайт.

Постнете това на стената си в социалните мрежи, ако смятате, че е полезно. Благодаря. 

А и Google с класирането дава все по-силен акцент на сайтовете с респонсив дизайн, отзивчиви за всякакви мобилни устройства.

kopirayting-i-minimalizam2И както изглежда стандартния блог пост от 600 думи се превръща в нещо от миналото и вече няма такава тежест за SEO. По същия начин мобилните устройства ни запознават с фото маркетинга и с мобилни приложения като snapchat, показващи ни изображения, изчезващи до 10 секунди, което означава, че минималистичния маркетинг е във възход.

Инфографиките – картини нарисувани с хиляди думи

С бума при използването на изображенията в областта на маркетинга никак не е чудно, че дигиталните търговци прегръщат инфографиките, както никога преди. Начинът, по който хората четат в интернет се е променил значително през последните няколко години и четящите вече по-скоро сканират информацията, а не отделят цялото си внимание на част от текста или целия текст. И именно тази тенденция при онлайн читателите да сканират прави инфографиките толкова популярен начин за маркетинг. Тяхната визуална привлекателност едновременно грабва вниманието на хората и не отнема много време за четене.

kopirayting-i-minimalizam3Внимателно подбраните статистики, фрази и изображения освен, че ще направят по-леко четенето, но също така ще имат добавена стойност за тези, които търсят информация по определена тема. Този минималистичен подход към копирайтинга е особено популярен там, където сега виждате два пъти повече инфографики, отколкото е имало преди две години. И нещо повече, инфографиките могат да се ефективен начин за изграждане на препратки, тъй като те лесно се вграждат в блогове – как да не ти хареса?

Минималистичен Email маркетинг

Дори в директните маркетингови методи се наблюдава изместване към минималистично писане като съдържанието на имейлите става все по-кратко, така че да се избегне маркирането като спам от филтрите на електронната поща. Избягването на думи като „свободен“, „пари“, „оферта“ и всичко друго, което звучи прекалено продажбено, гарантира, че вашите имейли ще достигнат до кутиите на получателите, а не само до тяхната junk папка. Както и при публикациите в блог, само 20% от хората четат заглавията на старите имейли, освен ако не познават подателя.

kopirayting-i-minimalizam11Предвид факта, че хората са склонни все повече да сканират информацията в днешно време, текстът в един имейл има сериозни причини да става по-кратък и по-малко информативен. Имейлите с цел продажба показват тенденция да се пишат така, че да предизвикат по-скоро реакция, отношение, отколкото да породят силова продажба на продукта или услугата. По-кратките имейли имат много по-голям шанс да бъдат прочетени при пръв поглед, ако се появяват по-скоро като кратки справки, а не няколко страници с информация за продукта, при което повечето читатели инстинктивно се отдръпват далеч.

Въздействие върху копирайтинга

С нарастващата тенденция към минималистичен копирайтинг, как би могло това да въздейства върху копирайтърите и копирайтинга? Е, може би това не е най-великата новина за тези копирайтъри, които продават на дума, имайки предвид, че те могат да бъдат помолени да пишат по-малко. Въпреки това, по-краткото писане не означава непременно по-бързо написване.

kopirayting-i-minimalizam5Текстът от 300 думи не се написва два пъти по-бързо от този с 600 думи, както се предполага – поне не и в моя опит.

А какво да кажем за тези три думи – слоганите, които пишем понякога? Можем ли да обясним „зареждането” в продължение на четири часа като „времето за измисляне“, а не просто четирите секунди за записването, за да завършим изцяло един слоган?

По мое мнение – да, можем.

Мислите ли, че финансовият отдел на Coca Cola е пляснал с ръце от кеф, щом е видял, че е бил таксуван X сума пари за часовете на копирайтъра им да измисли една дума слоган „enjoy“? Съмнявам се.

Копирайтингът добавя огромна стойност към марката на компанията, независимо дали под формата на съдържание за уебсайт, sales имейли, блог постове или слогани.

Този конкретен пост ми отне средно 3 часа, за да го напиша, но аз знам, че той ще представя моя сайт дълго, след като е публикуван. И тук е момента да вмъкна цитат от професионален копирайтър за ценообразуването при текстовете:

„При ценообразуването чрез броя на думите на копирайтинга се гледа повече като на стока, отколкото като на професионално обслужване. Ние вярваме, че копирайтърите предлагат на своите клиенти много повече, отколкото просто думи на една страница, и че начинът, по който им се плаща трябва да отразява това. Цените на брой думи насърчават количеството над качеството. Петстотин думи, или дори пет, могат да бъдат много по-ефективни от 5000. Когато плащате на брой думи рискувате да получите повече думи, отколкото са ви необходими.“

Не бих могла да го кажа по-добре.

Какво мислите?

Забелязали ли сте тенденция към минимализъм в текстовете наскоро?

Съгласни ли сте, че технологията играе роля в тази тенденция?

Колко време ще мине преди да започнем да пишем всички sales-имейли в хайку форма?

И как може да повлияе минимализмът върху ролята на копирайтъра и копирайтинг индустрията като цяло?

Бих се радвала да чуя какво мислите.

Коментар ?