Какво мислят за вас копирайтърите 3

kakvo-mislyat-za-vas-kopiraytarite-3

… продължение на Какво мислят за вас копирайтърите 2

Ситуации от ежедневието на един копирайтър на свободна практика или фрийлансър (ако повече ви харесва). Статията е продължение на още две части, в които се опитах да представя случки от отношенията клиент-копирайтър. Надявам се написаното да е от полза и за двете страни при бъдещи или настоящи взаимоотношения, вземането на решения или избор на клиент, съответно копирайтър.

12. Клиент със задание по празниците

Телефонно обаждане от клиент току на прага на новата година за написване на не какъв да е текст, а рекламен – брошура за много тясна ниша и специфичен продукт. Разговорът преминава в писмена форма по имейл. Следва немалка кореспонденция, в която клиентът дава инфо, неясни изисквания за типа и съдържанието на текста, срок на заданието първи работен ден след нова година и да е „по-рекламно”. Кореспонденцията преминава в леееко истеричен тон от страна клиента, опитвайки се да обясни какво точно иска и не иска. Откроява се фразата: „Ще можете ли да се справите с тази материя или е твърде сложно за вас?”.

Какво си мисли копирайтърът?

Доловената истеричност и нетърпеливост от кореспонденцията говорят за невъзможност за преценка, неорганизираност и не предвещават нищо добро. Обикновено такива хора са нестабилни и се отказват, решавайки, че ще намерят на секундата „по-доброто за по-добра цена”.

Съвет към клиента: ако бизнесът ви е специфичен и търсите качествена услуга, не оставяйте задачите си за последния момент, надявайки се, че някой някъде ви чака с вълшебна пръчица, за да изпълни желанията ви. Бъдете организирани, информирани и адекватни. Веднъж направили избор не проявявайте колебливост и недоверчивост – това е само минус за вас и бизнеса ви.

13. Клиент с конкретно искане и нищожно инфо

 

kakvo-mislyat-za-vas-kopiraytarite-3-2

Клиент иска текстове с определен обем и бройка по телефона. Копирайтърът очаква информация от него за тематиката, за да започне работа. Полученият имейл от клиента съдържа инфо за заданието от… 3 думи, едната от които е съкращението „т.н.”.

Какво си мисли копирайтърът?

Буквално нищо. Мейлът се отправя към архива.

Съвет към клиента: дори да не сте изявен оратор или любител на писането, ако търсите копирайтинг услуга, опитайте да бъдете оптимално информативен. Пример – когато ходите на лекар и очаквате да ви помогне, не казвате само „Болен съм. Искам да ме излекувате”.

14. Клиент, търсещ добър копирайтър, но „ще работи с вас само ако му хареса цената ви”

Какво си мисли копирайтърът?

Очевидно клиентът не търси професионалист, а някой да свърши работа „за без пари“.

Съвет към клиента: не губете време в търсене на възможно най-най-най ниската цена с разлики от 5 стотинки, ако сте си определили точен бюджет за копирайтинг или търсите конкретна цена. Особено като се има предвид, че вие имате нужда от дадената услуга и копирайтингът е инструмент за подобряване на бизнеса ви. Простата максима – не очаквай за малко пари да получиш голямо качество, работи и тук.

И помнете – искате ли добри, качествени, продаващи, грамотни, креативни и каквито се сетите текстове, не очаквайте да ги получите на изключително ниски цени. Доброто писане не е лесно (макар да изглежда такова именно, защото е добро) и не се пуска на разпродажби. Обикновено твърде ниските цени в копирайтинга говорят за:

  • Липса на професионализъмkakvo-mislyat-za-vas-kopiraytarite-3-3
  • Начинаещ копирайтър
  • Липса на самоуважение
  • Отчаяност и крайна нужда.

Нима искате вашите текстове да носят подобен заряд?

Съмнявам се – всеки иска най-доброто за бизнеса си и така е редно.

15. Клиент с торбата с ласкателствата

Телефонно запитване за писане на статии. Разговорът продължава около 5 минути, от които 4 минути клиентът отделя за хвалебствия, комплименти, възхищение и тем подобни ласкателства за работата на копирайтъра и как иска да работи точно с него, защото харесва стила му. Следва кратко уточнение за изпращане на оферта и започване на съвместна работа. След изпращане на офертата клиентът, както и торбата му с ласкателства изчезват „през комина”.

Какво си мисли копирайтърът?

Как се потвърждават клишетата – твърде много ласкателства, твърде малко истина.

Съвет към клиента: чудесно е да чуеш добра дума за работата си, но бъдете по-умерени с непознати хора в деловите си отношения. Не гребете с големия черпак, особено ако нямате сериозни намерения. Създавате впечатление за празнословие и олицетворение на думите „много приказки, малко работа”.

16. Лошо начало, добър край

Клиент звъни по телефона и започва с думите „Вие ли сте дето пишете на компютър?”.

Какво си мисли копирайтърът в първия момент?

Сигурно пак някой се е объркал и търси секретарка или човек за въвеждане на данни.

Точно преди да затвори с думите: „Сбъркали сте, не предлагам подобни услуги”, отсреща изненадва интелигентен изказ и вежливо запитване. Оказва се просто възрастен човек, който се нуждае от набор и редакция на ръкопис, но не е запознат с терминологията на дигиталната ни действителност.

Съвет към копирайтъра: не бъдете предубеден. Понякога, макар и не всеки път, едно лошо начало може да има добро продължение и завършек.

Прочетете още:

Какво мислят за вас копирайтърите 1

Какво мислят за вас копирайтърите 2

Коментар ?