PR копирайтинг: как да изглеждате по-яки и от „Милка“

pr-kopirajting-kak-da-izglezhdate-po-yaki-i-ot-milka

Понятието PR копирайтинг,  PR текст

PR текстове – това е рекламно-имиджово направление за писане на текстове, при това тясно специализирани. Такъв текст е насочен към реклама на конкретна фирма, компания или друга организационна форма чрез използване на външни ресурси – инфопортали, сайтове, онлайн медии, социални мрежи и така нататък.

PR статиите са с такъв формат, че по нещо приличат на стандартните текстове „За компанията“ (За нас). Но предназначението им е по-обширно – представяне на компанията на фона на дългия списък с подобни фирми. Този текст няма подкрепата на самия сайт на компанията, който влияе на потребителя със своята визия, с множеството препратки, показващи предимствата. Поради това PR-текстът трябва да бъде максимално привлекателен и представителен.

Ин и ян PR текст

Имиджовият текст живее по свои закони, текстът за уеб – по свои. Добрият мрежови PR текст съчетава в себе си класическите техники за имиджова реклама и установения вече стандарт за уеб съдържание.

Какви са особеностите на имиджовия текст?

Имиджовият текст е насочен към изграждане и формиране на определено мнение за фирмата в потребителя. В зависимост от обхвата на дейностите и сферата на рекламирания обект, трябва да се избере такъв емоционален „пълнеж“, върху който ще се изгради PR статията. Ако това е финансова група, то трябва да изберете надеждност, стабилност, ефективност, успех. Ако е агенция за организиране на празници – забавление, емоция, лекота.

Такива текстове не се занимават с пряка (директна) продажба, те се опитват да „изваят“ (оформят) в купувача мнение за фирмата.

Косвеното въздействие води до това, че при настъпване на определен повод (например, сватба и последваща застраховка “ живот“ на новородено дете) потребителят избира от множество компании точно конкретната, тъй като има вече изградено мнение за нея.

Как да спечелите доверието на потребителя?

Основният признак за добър PR текст – той предизвиква доверие. Основната разлика с рекламите – с него не искате да спорите, както се случва с повечето крещящи, висящи, пищящи около нас реклами. Така че – обичайните рекламни трикове не са подходящи за имиджов текст. Този текст трябва да бъде спокоен, да включва проверени факти, да звучи утвърдително. Всеки факт трябва да е подкрепен с определено емоционално състояние, избрано за основа.

Например, финансовата група работи вече N брой години, през това време тя е платила N милиона на своите клиенти. Тя е стабилна и надеждна, спазва своите обещания и има множество доволни клиенти (колкото повече хора са ползвали услугите на компанията, толкова по-надеждна ще се стори тази компания на потребителя).

Повече факти!

За написването на добър мрежови PR текст трябва да знаете за компанията малко повече от представеното в интернет. Затова при написване на текста е най-добре да се ползват допълнителни материали, които при възможност се вземат от представител на фирмата. Това се отнася към така наречената „опаковка“ на компанията.

Визуален елемент

Към момента интернет материалите се представят в определен вид. Уеб съдържанието е в стил лендинг страница: няколко семантични абзаца, кратки фрази, списъци, подзаглавия. Всичко, което позволява визуално да се раздели структурата на текста и в същото време да се прегледа съдържанието на статията за няколко секунди, спирайки погледа върху най-важното, се отделя с цветове, тирета, подточки или по други начини. Най-важното за PR обекта е необходимо да се постави още в първия абзац – ясна, точна дефиниция на обхвата на дейността и конкурентното предимство на компанията.

Коментар ?