Съдържание за сайт – пишете не за машините, а за хората

съдържание за сайт

На кого да доверим написването на текст за нашия сайт?

Всеки добър копирайтър е в постоянно търсене на вълшебната формула за добре работещо текстово съдържание за сайт. Качествените и интересни текстове задържат хората, мотивират ги да извършат покупка, да се запишат в мейл листинга, да харесат фейсбук страницата. Те създават доверие в посетителя, водят до решението да се направи покупката или не; да стане ли клиент или не; да бъде ли част от общността на сайта или не.

„Търсачките“

От другата страна са алгоритмите на търсещите машини (Google, Bing), които трябва да оценят текста и да го класират добре по важните за потребителите ключови думи. Много сайтове се опитват да пренаситят съдържанието с ключови думи, но това едва ли е правилен подход. По-скоро е останка от миналото, когато това наистина работеше. Днес „търсачките“ са достатъчно добри в определянето на качеството на текста, в семантичния му анализ, в оценката на това, как се държат посетителите в сайта, доколко са увлечени. Те дават приоритет на качественото съдържание и инвестицията в него е с огромна възвръщаемост. И то по-бързо, отколкото предполагате.

Какво е качествено съдържание за сайт?

Добре написаният текст излага достъпно дори най-сложната за разбиране информация. Освен ако не предлагате съоръжения за ядрената енергетика, едва ли очаквате от посетителите да са тесни специалисти във вашата сфера. Затова преди началото на работата е добре авторът (копирайтърът) да се запознае със същността на предлагания продукт, с техническите му характеристики, с предимствата и недостатъците пред конкурентите и вече негово задължение е да го опише красиво, увлекателно, ангажиращо на хората.

Преоспамените с ключови думи “SEO” текстове, тавтологичните повторения с използване на различни комбинации са архаизми и по-скоро дразнят читателя, отколкото носят реална полза. В съдържанието е добре да преобладава здравия смисъл и ЧОВЕШКА логика над всякакви СЕО магии и тайни рецепти. Сами ще установите, че това работи добре и търсачките ще го оценят.

Много възложители мислят, че плащайки за написването не текст, могат повече нищо да не правят, а само да очакват вълшебния резултат. Нека да си кажем истината в очите – чудеса няма. Колкото и прекрасен текст да е написан, колкото и напред да се класира този текст, вие няма да продадете вашия продукт, ако струва 50% по-скъпо от конкурента ви. Авторът може да опише важните, уникални предимства, но не може да ги измисли. Затова работещ текст се прави заедно.

Красивите думи си остават само красиви думи – обясняващи, мотивиращи, агитиращи, но няма да заработят, докато зад тях не застане наистина добър и изгоден продукт.

Коментар ?