С какво са полезни блог статии или блог за сайта, онлайн магазина – част 2

Видове статии за блог

Информационни статии

Това са доволно обемни и добре поднесени материали, чиято цел е да се даде подходяща и полезна информация. В информационния текст можете да сравните няколко продукта или услуги. Подробно да се говори за нови продукти. Да дадете инструкции за употреба.

Например, на сайт за козметика или фризьорство, да се публикуват статии тип „съвета на стилиста“ или полезни козметични съвети. В сайт, който продава обувки, да се дават съвети за избора, вид, грижа за обувките. Сайт, който предлага услуги по организиране на събития, да публикува блог статии със съвети за самостоятелно организиране на партита. А интернет магазин за авточасти да разказва как и какви услуги по ремонт и диагностика на автомобили да изберете.

Въпреки разликата в профилите на тези търговски ресурси, тяхното съдържание има обединяващ фактор – полза, полезност за читателите. Добре ще е, ако можете да ангажирате и „сгодите“ посетителите на сайта, блога си със статиите, така че те да се връщат при вас отново.

Правилата на текста:

 • пишете кратко, ясно и интересно;
 • избирайте теми, които ще намерят отклик, дават отговори;
 • прилагайте статистики и инфографики;
 • създавайте провокативни текстове, подбуждащи към дискусия.

Продаващо съдържание

Към тази група спадат всички текстове, които директно съобщават, са насочени към продажби и тяхното увеличаване. Информация за промоции, за бонусни програми и талони за отстъпки. Много често подобна информация се появява в сайтовете по празниците под формата на оферти, предложения, подаръци, отстъпки и промоции до определена дата. Всичко това ще привлече внимание и ще е търсено, ако е поднесено навреме и с вкус на потребителя.

Публикувайки информация за промоции, добре е да спазвате следните правила:

 • да предложите „истински“ акции, които привличат купувачите;
 • да ги поднесете по такъв начин, че клиентите да са заинтересовани да споделят тази информация (промоция „доведи приятел“ и т.н.);
 • да не ги обявявате твърде често (така се обезценява смисъла на акциите).

При продаващите текстове основното правило е да не се прекалява, да има мярка. Съотношението между информационни и продаващи текстове трябва да бъде разумно, тъй като изобилие от агресивна реклама може да отблъсне от вас потенциален клиент.

Развлекателни материали

Отчитайки важността на текста за сайта, нека не забравяме факта, че в интернет хората идват и да се забавляват, да си почиват. Така че – сериозните материали могат и трябва да се редуват със забавно съдържание. Както се казва, всички обичат котенца и меме-та, все пак няма как да пренебрегнете тенденцията.

Разбира се, развлекателните статии, материали трябва да се подбират на база на манталитета и вкусовите предпочитания на аудиторията ви. Трябва да почувствате тази тънка линия, при която хуморът се превръща в пошлост и безвкусица.

Например, на сайт за детски дрехи ХХХ редовно се появяват съвети на психолог по темата за детското развитие или съвети на лекар как да се избегнат есента и зимата настинки. На пръв поглед тези текстове не са свързани с продажбите, но за майките, избиращи на сайта дрехи за децата си, те са полезни и кликат на тях, оставайки още на сайта и след време се връщат отново.

Популярната марка „ИКЕА“ в своя блог, сайт дава съвети и идеи за обзавеждане, сами да проектирате или да се вдъхновите чрез полезни статии и изображения за промяна, ремонт, организиране и подреждане на градина, офис и т.н.

Такива материали работят за повишаване лоялността на клиентите. Както и селекция на музика и видео за празниците, например за Коледа. Или плейлист за практикуване на йога, такива прийоми са особено подходящи, ако предлагате стоки, услуги с подобна тематика.

Формат на публикациите:

 • текстове (статии, интервюта, анализи, ревюта, указания);
 • графики (мемета, gif-анимация, инфорграфика, рейтинги и графики);
 • видео (ревюта, уебинари, демонстрации на продукта в действие).

Трябва обмислено да изберете един или друг формат. Например, ако продавате уреди, техника, ще бъде удачно да запишете малък клип с участието на свой продукт и как функционира. Видео за мултикукър, функциите и дизайна му, ще изглежда по-убедително, отколкото статия за него. Или подбор на добри снимки от практиката на интериорен дизайнер ще изглеждат по-добре, отколкото видеоклип с лично представяне, но без снимки.

Техническата страна

Ако сте стартирали блог и той вече работи успешно, помислете за неговите технически подобрения. Добре е попълването на блога със статии, съдържание и техническата му форма да се развиват, подобряват едновременно, но не се безпокойте, ако това бъде направено поетапно – по-добре късно, отколкото никога. Три неща правят блога не само интересен, но и удобен, и продаващ. Това са бутона „призив за действие“, търсене в блога и раздел „нови“ или „препоръчани публикации“.

Ако съдържанието вече се радва на популярност, то има голяма вероятност да му обърнат внимание и други потребители, кликайки на него отново.

Търсенето в блога е също вид грижа за читателя, който не иска и не е длъжен да прелиства всичко и да скролира безкрай. А бутон „призив за действие“ (call to action) ще стимулира абонамент, особено ако съдържанието се е харесало от читателя.

Обратна връзка

Важна част от воденето на блог е обратната връзка. Лайкове, репостване, наличието на коментари, брой потребители, споделили линк към вашия сайт – това са основните показатели, че правите всичко правилно:

 • старайте се оперативно и коректно да отговаряте на въпросите на посетителите на сайта;
 • помолете ги да оставят мнения и да пишат коментари към статиите в блога;
 • публикувайте и критики, за да бъде картината обективна;
 • не се колебайте да пишете за екипа на сайта, който продава дадените продукти или предлага определени услуги.

Правейки бизнеса по-близък, показвайки на клиента „лице“, ще повишите нивото на доверие между вас и ще създаде атмосфера на въвлеченост на посетителите в процеса. Ако имате постоянни клиенти, публикувайте отзивите им за продуктите, за предпочитане със снимка и истинско име на човека. С тази стъпка правите две в едно – добавяте надеждност на сайта и поощрявате лоялност в купувача (хората обичат, когато забелязват, отчитат тяхната гледна точка, мнение).

Използвайте всички предимства за водене на блог в сайта, онлайн магазина и резултат ще има, обещавам! 🙂

Още нямаш блог?

Създай блог на сайта си сега, пиши ми!

Коментар ?