Съдържание на ръба на нервна криза: как да създавате емоционални текстове

копирайтинг, емоции, емоционални текстовеЩе поговорим за няколко неща:

 1. Как да влагате емоции в създаването на съдържание.
 2. Как да изразявате своите емоции.
 3. Как да предизвикате емоции.

Защо са нужни емоции в съдържание за сайт, текстовете на сайта или при контент маркетинга

Емоционалното съдържание, емоционалните текстове помагат на автора да облекчи душата си. Така читателите се припознават, виждат, че не само те изпитват подобни емоции, така стават лоялни и въвлечени – по-склонни да коментират и споделят.

Недостатък е, че не всички могат да използват емоционалното съдържание с еднаква ефективност. Например, ако никога по-рано не сте изразявали емоции в текстовете си, а тепърва започнете да го правите, рискувате да загубите репутацията си. Аудиторията възприема острата промяна на стила като несигурност на автора. Променяйте се постепенно.

Как да влагате емоции в съдържанието

Да вложите в съдържанието емоции (или душата си) не е същото като да ги изразявате, показвате. Почти всички статии ние пишем под определени емоции. Но ако не им дадем изход, или ще се побъркаме, или постоянно ще бъдем разсеяни.

Пишете една статия, така както се чувствате. Ако искате да напишете нещо раздразнено – така и направете. Мислено изговорете всяка фраза с интонацията, с която искате да я прочетат. При това се опитвайте да не се ограничавате и да пишете всичко, което мислите.

Това по-скоро се отнася до личната ефективност, защото такъв подход помага да се поддържа концентрацията над една задача. И колкото по-силни са емоциите, толкова по-добре се концентрирате (особено когато сте ядосан). За нещо подобно вече е писано от Хемингуей, който съветва да пишете пиян, а да редактирате трезвен. Точно това ползвайте и вие – редактирайте статията, когато емоциите отслабнат.

Като резултат ще имате една статия, която е полезна за читателите, но не прекалено експресивна.

Как да изразявате своите емоции

Някои съветват използване на нецензурни думи и изрази, тъй като те добавят в текста пиперливост. Това е добър вариант, ако използвате такъв език и в живота, но не бива да се злоупотребява.

Аз, например, псувни, цинизми не използвам при никакви обстоятелства, макар и да използвам евфемизми. Така че ако сега напиша „к*р“, фалш в това виждам дори аз.

Затова изразът на емоции има смисъл, когато ги чувствате. Ако се опитате само привидно да покажете, че нещо ви харесва, притеснява или дразни, но всъщност сте безразлични – фалшът ще се забележи. Пишете за това, което ви вълнува, докосва, увлича.

Друг начин за изразяване на емоции – подбирайте най-точните фрази. Много хора мислят, че силата на писателя е в това да говори витиевато и с върховен патос, но в действителност хората обичат точните думи. За радост в българския език има достатъчно думи, за да се опише каквото и да било. А ако не намирате желаната дума – винаги можете да я измислите.

Може да се каже така:

За производството на столове е неподходяща дървесина с пореста структура.

Като може да се замени така:

Столове не трябва да се произвеждат от пореста дървесина.

Има и риск да започнете да се изразявате със сложни термини или прекалено дълги думи. Не бива. Вместо това опитайте с метафори.

Все пак, точните думи и точността на изказа са по-добре от цинизмите, защото:

 • Не водят до отхвърляне. Вие не губите аудитория, която не приема циничния език, напротив – получавате допълнително уважение заради способността си да се изразявате.
 • Не се филтрират от търсачките. Не се показват при търсене сайтове с груб, нецензурен език при включено безопасно търсене.
 • Влияе положително на репутацията. Цинизмите ще ви помогнат само, ако сте мега готиният специалист.
 • Съкращава се количеството ненужни думи. Колкото по-точна е фразата, толкова тя е по-кратка.

Въпреки че нерядко цинизмите могат да създадат ефекта „мой човек“, това може да се постигне и с помощта на лек изказ без прекомерни официозности и строг език.

Думи с експресивна окраска

Може да се каже „делови човек“, а може да се каже „бизнесмен“ или дори „печалбар“. Може да се каже „здравейте“, а може да се каже и „привет“, „здрасти“. Може да се каже „продавач“, а може да се каже и „търговец“. При тези думи има сходно значение, но различен нюанс.

Ние казваме „здравейте“ на уважавани или непознати хора, а „здрасти“ – на приятели и познати. Това как говорим зависи от нашето социално положение или възпитание, от рамките, приети в обществото. Но никога „здрасти“ не предполага повече уважение, отколкото „здравейте“.

Понякога окраската се създава благодарение на добавянето на незначителни думи на точното място. Ще разгледам малък откъс от текст, в който не се изразява отношението на автора към случващото се:

SEO-специалистите измислиха нов метод за оптимизация.

Добавяме една дума:

Тези SEO-специалисти измислиха нов метод за оптимизация.

Появиха се нотки на пренебрежение, а съм добавила само една дума – „тези“. А сега си представете, че добавим думата „отново“, „пак“, или „нов“ се замени с „поредния“.

Ето още думи, които помагат да добавите нюанси:

 • „Популяризиране“ вместо „оптимизация“ или „придвижване“.
 • „Разкошно“ вместо „прекрасно“.
 • „Живо“ вместо „жизнено“.
 • „Момък“ вместо „юноша“ и така нататък.

Вие със сигурност използвате подобни думи в текстове си, споделете ги в коментарите.

Как да предизвикате емоции

Стигаме до най-трудната част. Както е казал Боб (Робърт) Маки: „Ако имах възможност да изпратя телеграма на създателите на филми по целия свят, бих написал три думи: „Емоцията предизвиква смисъл“.“

Ние можем да направим „тортата“ (текста) с точност, да я измажем с крем от метафори, а на върха на това пищно лакомство да сложим за цвят „цинична“ черешка – ефект няма да има, ако не сте вложили смисъл. Единственото чувство, което ще се появи в читателя – „ама, какво прочетох сега?“.

За да може вашите емоции да предизвикват емоции и в някой друг, трябва самите вие да разбирате защо се чувствате по този начин. Трябва да сте наясно, че ако ви е ядосала поредната дупка на пътя, това не е причина да избълвате фонтан от емоции в текст за „начините за управление на профила във Facebook“. А в текст за асфалтиране или политическа платформа това ще бъде съвсем на място.

Основното правило

Ето и кратко резюме на статията:

 • Пишете точно.
 • Пишете под емоции.
 • Пишете със смисъл.

Но има правило, без което добър резултат няма да има: трябва да говорите истината или поне да вярвате в това, което казвате. В противен случай всичко ще изглежда, звучи фалшиво.

В художественото произведение емоцията дава смисъл, а в публицистичното – правдивост. Говорете истината, но го правете със смисъл. Влагайте смисъл, но той трябва да бъде правдив.

Може още дълго да се говори как една статия да стане емоционална или как да предизвикате повече емоции, но това идва предимно с опита – чрез четене на статии, литература по въпроса можете да получите само необходимата база.

За да натрупате опит, е необходимо да пишете емоционални статии или постове. Появят ли се емоции по някакъв повод – пишете. В крайна сметка готовият материал не е задължително да се публикува. Когато го напишете, изчакайте няколко дни, а след това анализирайте написаното. Ако ви се стори, че е написано фалшиво, не се отчайвайте – вие сте на прав път, защото виждате своите грешки.

Опитайте с хладен ум да пренапишете текста, така че той да увлича, а когато се получи – публикувайте го.

Можете да създадете на стената на социалните си мрежи възможност за ограничена публика и да публикувате всичките си емоционални постове – така ще можете да ги погледнете и отстрани. И по-добре опитайте да публикувате там, където потребителите могат да поставят, както положителна, така и отрицателна оценка. Ако се смущавате, направете го анонимно.

Емоциите не са точна наука. Понякога текстът може да бъде витиеват, неестествен, сложен, с минимум думи с експресивна окраска, кух, без смисъл и с ужасяващи факти, но той може да има настроение и атмосфера. И най-хубавото е, че емоциите не са предизвикани винаги от текст, а от музика или видео – имайте го предвид или го използвайте!

Коментар ?